Εκπαιδευτικό κέντρο για τα προσφυγόπουλα στη Λέρο

Εκπαιδευτικό κέντρο για τα προσφυγόπουλα στη Λέρο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Διεθνής Οργάνωση Save the Children εγκαινίασαν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, τον εκπαιδευτικό χώρο για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο (περιοχή Λέπιδα).

Στόχος του εκπαιδευτικού χώρου "LEDU" είναι η ενδυνάμωση των μαθητών-προσφύγων ηλικίας 6 έως 18 ετών, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου μια στοιχειώδη σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, να ενταχθούν ομαλά στις επίσημες δομές του εκπαιδευτικού συστήματος (βάσει των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας), και να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, τόνισε: "H εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η Ύπατη Αρμοστεία προωθεί την πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί. Για τα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστροφή στην τάξη αποκαθιστά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια. Τα παιδιά πρόσφυγες αξίζουν να βρίσκονται στο σχολείο με τους συνομήλικούς τους, αντί να συνεχίζουν να χάνουν την παιδική τους ηλικία. Η μη-τυπική εκπαίδευση αποτελεί εφαλτήριο και επιτρέπει την προετοιμασία για την εισαγωγή στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., είτε στην Ελλάδα, είτε στις χώρες καταγωγής όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τους δίνει επίσης δύναμη ώστε να συμμετέχουν στη ζωή της κοινότητας και αποτελεί εργαλείο απαραίτητο για την ένταξή τους."

Ο Andreas Ring επικεφαλής της οργάνωσης Save the Children για την Ελλάδα, δήλωσε: "Στη Save the Children είμαστε υπερήφανοι που εγκαινιάζουμε σήμερα αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο σε ένα απομακρυσμένο νησί, στη Λέρο. Με το LEDU ενισχύουμε την εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών και τους βοηθάμε να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα έπειτα από ένα μακρό και επίπονο διάστημα έξω από τις σχολικές αίθουσες. Ταυτόχρονα όμως χτίζουμε και γέφυρες συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αποδοχής ανάμεσα στην τοπική κοινότητα και τα παιδιά - πρόσφυγες & μετανάστες".

Ο χώρος του "LEDU" ανακαινίστηκε εξολοκλήρου και διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις. Έχει τη δυνατότητα διδασκαλίας σε περίπου 80 μαθητές ανά ημέρα, σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας (η μια είναι εξοπλισμένη και λειτουργεί και ως αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών) και μια επιπλέον αίθουσα ποικίλων δραστηριοτήτων. Στο LEDU διδάσκονται μαθήματα αγγλικών, ελληνικών, μαθηματικών, γεωγραφίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και καλλιτεχνικών από πιστοποιημένους Έλληνες εκπαιδευτικούς και από το εξειδικευμένο προσωπικό της Save the Children. Μαθήματα γίνονται και από τα ίδια τα μέλη της προσφυγικής κοινότητας. Αυτή τη στιγμή στο "LEDU" είναι εγγεγραμμένοι 170 μαθητές, οι οποίοι μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναλλάξ, μέρα πάρα μέρα. Το "LEDU" θα φιλοξενεί σύντομα και Έλληνες μαθητές, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας και επαγγελματικής κατάρτισης.

H Homa, 16 χρονών από το Αφγανιστάν, μαθήτρια στο κέντρο εκπαίδευσης "LEDU", είπε χαρακτηριστικά: "Η εκπαίδευση είναι σημαντική για τη ζωή μας. Από μικρή ήθελα να πάω σχολείο, αλλά στο Αφγανιστάν τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Δεν μπορούσα να πάω και να έχω φίλους όπως και τα άλλα παιδιά. Το σχολείο είναι σημαντικό για όλους. Είμαστε όλοι το ίδιο. Τα αγόρια και τα κορίτσια είναι το ίδιο. Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, είμαστε άνθρωποι. Εδώ αισθάνομαι ότι έχω τα δικαιώματά μου, αισθάνομαι ελεύθερη και δυνατή. Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά-πρόσφυγες να σταθούν δυνατοί. Βλέπουμε καλά και κακά πράγματα στη ζωή μας, αλλά πρέπει να έχουμε δύναμη. Οι κακές ημέρες θα περάσουν και μια μέρα θα είμαστε σε καλύτερη θέση."

Οι δραστηριότητες μη-τυπικής εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στο "LEDU" προσφέρουν ουσιαστική και συστηματική στήριξη στους μαθητές, ώστε να τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στα επίσημα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ιδιαίτερη δυσκολία εντοπίζεται στις περιπτώσεις των μαθητών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος κατά μέσο ορό για ενάμιση χρόνο, ενώ συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στο παρελθόν σε κάποια επίσημη μορφή εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών αν αφεθεί εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, γεγονός που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα την μετέπειτα ένταξη των παιδιών αυτών στις κοινωνίες των χωρών που θα ζήσουν.

Η διαμόρφωση και τα λειτουργικά έξοδα του "LEDU" καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG Home) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγές (UNHCR). Το εκπαιδευτικό κέντρο λειτουργεί από την οργάνωση "Save the Children".

ADVERTORIALS