Επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης η κατασκευή του κλειστού κέντρου μεταναστών στην Κω. Καμία δέσμευση από την Ε.Ε.

Επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης η κατασκευή του κλειστού κέντρου μεταναστών στην Κω. Καμία δέσμευση από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, άρχισε να το λέει  δυνατά τώρα τελευταία πως χρειάζεται η κατασκευή κέντρων κράτησης στα νησιά.

Στη Λέσβο λειτουργεί ήδη τέτοιο κέντρο μέσα στη Μόρια (τα υπόλοιπα λειτουργούν σε Κόρινθο, Αμυγδαλέζα, Ταύρο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Ορεστιάδα) και η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει δεύτερο στη Λεμονού.

Στη Χίο προσπάθησε να ξεκινήσει έργα στο Μερσινίδι, αλλά αντέδρασε η Μονή στην οποία ανήκει ο χώρος και κέρδισε την υπόθεση στα δικαστήρια,αλλά ο κλήρος έπεσε στην Κω, με το κέντρο να γίνεται στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Καπετάν Λαζαρή» (στο Πυλί), Αριθμός Πρωτ.Απόφασης: 8039/5673Α/10-λη, για την παραχώρηση του οποίου ο στρατός (ΤΕΘΑ) θα εισπράττει μηνιαίως 5.000 ευρώ.

20.000 ευρώ δόθηκαν για τη σύνταξη των μελετών μηχανικού, ενώ συνολικά θα δαπανηθούν 4,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του.

  

 To kosnews 24 από το Νοέμβριο του 2016 είχε ενημερώσει (με αποδεικτικό έγγραφο) ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατασκευή  προαναχωρησιακού κλειστού κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Κω.  

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές δεν υπάρχει έγγραφη δέσμευση της Ελληνικής  Κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καστασκευαστούν κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά. Η κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών όπως και η επιλογή του τόπου έγκειται στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.  Κατ΄ επέκταση η κατασκευή του κλειστού κέντρου στην Κω, είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

 Επίσης, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του δικηγορικού συλλόγου Χίου (30 Δεκεμβρίου 2016) η  Συμφωνία της ​18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποτελεί προϊόν ερμηνείας.Η ερμηνεία αυτή όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ωστόσο είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συνεπώς, οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονταιστη Χώρα μέσω των ελληνικών νησιών  μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Στη  γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων,  ότι  η πρακτική εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά «αποτελεί εν πολλοίς πολιτική και στρατηγική απόφαση, ώστε να αποτρέπονται οι μεγάλες ροές, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως γεωφυσικό όριο εντός του οποίου θα εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες για άγνωστο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας έτσι την απροθυμία και στους υπολοίπους που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό».

 Εξίσου σημαντικά είναι και τα όσα αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τον περιορισμό  της ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο αφού όπως σημειώνει αυτό «μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση των κυβερνήσεων των κρατών μελών, τα οποία και έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίσουν τον τόπο ή την περιοχή της χώρας όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία τους, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τον τόπο άφιξής τους», Όμως, συνεχίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος τέτοιου είδους απόφαση δεν υφίσταται στην συγκεκριμένη περίπτωση και ανάλογος περιορισμός κυκλοφορίας των μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν έχει γίνει ούτε με απόφαση της Κυβέρνησης (υπουργική απόφαση κλπ) ούτε με κάποιον νόμο, ο οποίος έχει ψηφισθεί από την ελληνική βουλή. Να σημειωθεί δε ότι πουθενά και σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται υποχρέωση του κράτους υποδοχής να ολοκληρώνει τη διαδικασία ασύλου στα σύνορά του.

Στο  παρακάτω  συνημμένο έγγραφο μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη γνωμοδότηση.

Συνημμένα αρχεία »antigrafo_toy_eu_turkey_statement.pdf

ADVERTORIALS