HOPEgenesis: Χαρίζοντας ελπίδα στην υπογεννητικότητα σε Κάλυμνο, Ψέριμο και άλλα 24 ακριτικά νησιά

HOPEgenesis: Χαρίζοντας ελπίδα στην υπογεννητικότητα σε Κάλυμνο, Ψέριμο και άλλα 24 ακριτικά νησιά

Mε απώτερο στόχο να συμβάλει στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, χειρουργός Δρ. Στέφανος Χανδακάς, ανακοινώνει την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, με σκοπό να συνδράμει στην επίλυση του μείζονος θέματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Η HOPEgenesis προσφέρει αφιλοκερδώς σε γυναίκες που ζουν σε απομονωμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, την πλήρη κάλυψη των αναγκών από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και τον τοκετό.

Ήδη ο κ. Χανδακάς, ανακοινώνει ότι γεννήθηκε το πρώτο παιδί της HOPEgenesis την 1η Δεκεμβρίου 2016 και κατάγεται από το ακριτικό νησί της Θύμαινας, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας με πληθυσμό 136 κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας εμφανίζεται εντονότερο σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Θύμαινα, καθώς οι γεννήσεις που σημειώθηκαν το 2015 ήταν μηδενικές.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί τα ακόλουθα 26 νησιά: Αγαθονήσι-Αλόννησος-Ανάφη-Αντικύθηρα-Αστυπάλαια-Γαύδος-Ηρακλειά-Θύμαινα-Κάλυμνος-Κάσος-Κίμωλος-Κουφονήσια-Κύθνος-Λειψοί-Λέρος-Οινούσσες-Σίκινος-Σκόπελος-Σκύρος-Σχοινούσα-Τήλος-Φολέγανδρος-Φούρνοι-Χάλκη-Ψαρά-Ψέριμος. Κύριος στόχος είναι η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές κοινωνίες προκειμένου να διατηρηθεί, να αναβιώσει και σταδιακά να αυξηθεί ο ελληνικός πληθυσμός.

Σχετικά με την ίδρυση της HOPEgenesis ο ΔΡ. Στέφανος Χανδακάς δηλώνει: «Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, το οποίο επιδεινώθηκε το 2008, μετά την οικονομική κρίση, τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Οι δείκτες της EUROSTAT αναφέρουν ότι το 2050 ο αριθμός των Ελλήνων θα είναι περίπου 6 εκατομμύρια. Η HOPEgenesis ελπίζει, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι, να ξεκινήσει μία διαδικασία, μία προσπάθεια μέσω της οποίας θα ανατραπεί σταδιακά το κλίμα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας ενώ απώτερος στόχος είναι οι λειτουργίες της HOPEgenesis να δώσουν έναυσμα για να οργανωθεί μια εθνική καμπάνια που θα οδηγήσει στη λύση αυτού του προβλήματος.»

Ο ιδρυτής της HOPEgenesis, Δρ. Στέφανος Χανδακάς είναι απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας το 2001 (NHS). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και πρώην πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας της Ατλάντα του 1996. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ «Ομάδα Αιγαίου» παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά νησιά. Τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης προέρχονται από το χώρο της υγείας, της επικοινωνίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού, με τη σημαντική συμβολή μιας μεγάλης ομάδας γυναικολόγων, μαιών καθώς και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

ADVERTORIALS