''Αδιανόητο το γεγονός ότι έφευγαν οι άνθρωποι από HOT SPOT στην Κω και οι αστυνομικοί δεν ήξεραν αν θα ξαναγυρίσουν''

''Αδιανόητο το γεγονός ότι έφευγαν οι άνθρωποι από HOT SPOT στην Κω και οι αστυνομικοί δεν ήξεραν αν θα ξαναγυρίσουν''

«Τρομακτική ανισότητα» στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, διαπίστωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε δομές σε τέσσερις περιοχές στην Αττική και σε δύο νησιά και τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασαν σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα.

Η ΕΕΔΑ επισκέφθηκε απο νησιά ,μόνο την Κω και την Χίο "λόγω οικονομικής στενότητας". Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γιώργος Σταυρόπουλος, έκανε, λόγο για ενδείξεις αδιαφορίας από την πλευρά της πολιτείας «για τον εθνικό φορέα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που η ίδια συνέστησε. Έχουν συσταθεί ελάχιστες θέσεις προσωπικού, υπάρχει έντονη οικονομική ασφυξία και η ΕΕΔΑ αγωνιά προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της».

Στην Κω ο Γιώργος Σταυρόπουλος είδε ένα «μικρό χώρο, επιμελώς περιφραγμένο και φυλασσόμενο, όπου ζουν πολλά άτομα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στα κοντέινερς χωρητικότητας επτά ή οκτώ ατόμων ζουν 20 - 25 άτομα. Επίσης, ανέφερε μεγάλο πρόβλημα αποχέτευσης, καθώς και έναν οικίσκο για την υγειονομική περίθαλψη που ήταν κλειστός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αδιανόητο το γεγονός ότι έφευγαν οι άνθρωποι από την δομή και οι αστυνομικοί δεν ήξεραν αν θα ξαναγυρίσουν».

Στα κέντρα παραμονής της Χίου η Ευαγγελία Παλαιολόγου, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, περιέγραψε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν «εξαγριωμένοι, βίαιοι, με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό», ενώ η Κατερίνα Καλογερά ανέφερε «απουσία του εισαγγελέα ανηλίκων, παρόλο που υπήρχαν πολλά ασυνόδευτα παιδιά».

Σε ομιλία του ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, επισήμανε ότι «η χώρα μας κάνει μια τιτάνια προσπάθεια σε κάτι που δεν συνέβη διεθνώς. Έχουμε δει πάρα πολλά λάθη να γίνονται, την υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού και τη χρήση χώρων που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Αλλά νιώθω ότι γίνεται τιτάνια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα διεθνή στάνταρς και στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι «δεν επιτρέπεται να μένουν για πάντα οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς» και συμπλήρωσε ότι «τον Ελαιώνα τον έχουμε ως βιτρίνα που λειτουργεί σε συνθήκες πολύ αξιοπρεπείς, αλλά την ίδια ώρα στα άλλα κέντρα φιλοξενίας υπάρχουν τεράστια προβλήματα». «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, χωρίς να μιλήσουμε για την αλληλεγγύη, μια αλληλεγγύη σε τρία επίπεδα: μέσα στις γειτονιές της πόλης, μεταξύ των πόλεων, αλλά και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.

ΑΠΕ

ADVERTORIALS