Επιστολή αναγνώστη για το θέμα των μεταναστών.Στην Ελλάδα "Ότι δηλώσεις, είσαι"

Επιστολή αναγνώστη για το θέμα των μεταναστών.Στην Ελλάδα "Ότι δηλώσεις, είσαι"

"Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ειδικά οι πολίτες της Κω που έχουμε καθημερινή τριβή με το πρόβλημα, έχουμε κατακλυστεί με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν θα σταθώ σε ευθύνες μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αυτό προσφέρει πεδίο αντιπαράθεσης. Ας επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος:
Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τους δύο όρους. Η διαφορά µεταξύ προσφύγων και µεταναστών είναι ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους ή βασικά ανθρωπινά τους δικαιώµατα στη χώρα καταγωγής τους, ενώ οι µετανάστες δεν κινδυνεύουν στη χώρα καταγωγής τους, αλλά αποφασίζουν οι ίδιοι να φύγουν από τη χώρα καταγωγής τους για οικονοµικούς ή άλλους λόγους.
Στη Κω έχουμε 2 βασικές κατηγορίες προσφύγων αυτή τη στιγμή. Τους Σύριους και τους Αφγανούς στους οποίους πρέπει να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και έπειτα έχουμε μετανάστες όπως Αφρικανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς κοκ. Οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων αυτών παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές και είναι εμφανές ότι μιλάμε για ανθρώπους πολλών διαφορετικών προελεύσεων, κάνοντας όμως το λάθος να χρησιμοποιούμε μια λέξη για όλους: "Μετανάστες"
Είναι αυτές οι ομάδες το ίδιο? Φυσικά και όχι. Όμως σε μια διαδικασία ταυτοποίησης χωρίς επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα (καθώς όλοι εισβάλουν παράνομα στη χώρα) έχει ως αποτέλεσμα κάθε μετανάστης προκείμενου να αιτηθεί πολιτικού ασύλου θα δηλώσει ότι επιθυμεί χωρίς κανένας να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του. Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα ισχύει το ρητό "Ότι δηλώσεις, είσαι"
Γιατί δεν ορίζονται διαπιστευμένοι μεταφραστές ή άνθρωποι των πρεσβειών για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών; Για ποιο λόγο ένας Πακιστανός, Μπαγκλαντεσιανός ή Τζιχαντιστής ακόμα αν θέλετε, να αιτηθεί πολιτικού ασύλου στη χώρα μας αυτοπροσδιορίζοντας τον εαυτό του σε Σύριο μετανάστη; Γιατί η Κως και η Αθήνα στη συνέχεια, να δεχτεί αμφιβόλου καταγωγής, παρελθόντος ή σκοπού ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα μας. Γιατί το επίσημο κράτος συναινεί σε αυτό τη παρηκμασμένη κατάσταση; Πολύ φοβάμαι ότι, η επίσημη μεταναστευτική πολιτική του κράτους είναι ότι όλοι (πάντα στο όνομα της αλληλεγγύης), ανεξαιρέτως αριθμού και προέλευσης είναι ευπρόσδεκτοι.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που βλέπουμε στους δρόμους της Κω το ίδιο, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Και θα πρέπει άμεσα οι αρχές να κατευθυνθούν προς τον διαχωρισμό αυτών των ομάδων. Αυτό, πρώτον θα επισπεύσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και  δεύτερον και βασικότερο θα σταματήσει την εισροή των μεταναστών καθώς θα γνωρίζουν ότι θα είναι αδύνατο να αιτηθούν πολιτικού ασύλου αν δεν το δικαιούνται.
Σε αντίθετη περίπτωση όλοι της γης οι κατατρεγμένοι θα συνεχίσουν να συρρέουν στην "Ευρωπαϊκή" Ελλάδα αιτούμενοι πολιτικού ασύλου και ο κύκλος δεν θα τελειώσει ποτέ"
ADVERTORIALS