Λάθη που κάνετε όταν δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης

Λάθη που κάνετε όταν δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης

Λάθη που κάνετε όταν δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης

 

Είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να δημιουργείτε έναν κωδικό, κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε έναν λογαριασμό. Ό,τι έχετε στο διαδίκτυο, πρέπει να το προστατεύετε με τις αντίστοιχες κλειδαριές  : τους κωδικούς πρόσβασής σας. Παρακάτω θα βρείτε τα λάθη που κάνετε όταν θέτετε κωδικούς.

 

Χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού

 

Από τα μεγαλύτερα λάθη, είναι να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε κάθε λογαριασμό!

Φανταστείτε κάποιος να ανακαλύψει τον κωδικό σας. Δεν θα αποκτήσει πρόσβαση μόνο σε έναν απ’ τους λογαριασμούς σας, αλλά σε όλους.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε παντού έναν κωδικό, αλλά ούτε να χρησιμοποιείτε πολλούς παρόμοιους κωδικούς, που διαφέρουν κατά ένα γράμμα ή κατά έναν αριθμό.

 

Θέτετε πολύ εύκολους κωδικούς

 

Είναι πολύ λογικό, να μην έχετε την όρεξη να βρίσκετε έναν περίπλοκο κωδικό, κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε έναν λογαριασμό.

Είναι πολύ σημαντικό όμως, να μην βάζετε κωδικούς όπως είναι το “123” ή το “abc” ή το “abc123” και άλλα αντίστοιχα που ακολουθούν αυτό το μοτίβο.

Αν το κάνετε, είναι πολύ εύκολο για άλλους να μαντέψουν τους κωδικούς σας και να μπουν στους λογαριασμούς σας.

 

Βάζετε προσωπικά σας στοιχεία στους κωδικούς

 

Άλλος ένας τύπος κωδικού που μπορούνε εύκολα να μαντέψουν άλλοι, είναι αυτός που έχει μέσα προσωπικά σας στοιχεία.

Μην βάζετε στους κωδικούς σας το όνομά σας, την ηλικία σας ή την ημερομηνία γέννησής σας, γιατί αυτές είναι οι πρώτες προσπάθειες που θα κάνουν οι τυχόν χάκερ, για να μαντέψουν τους κωδικούς σας.

 

 

Σημειώνετε τους κωδικούς σε εμφανή σημεία

 

Είναι χρήσιμο να έχετε τους κωδικούς σας γραμμένους κάπου, ώστε να μην τους ξεχνάτε ποτέ. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε όμως, είναι να τους έχετε εκτεθειμένους.

Για αυτό, μην αφήνετε τους κωδικούς σας πάνω στο γραφείο σας, στο ψυγείο ή σε κάποιο ανοιχτό τετράδιο. Αντιθέτως, φυλάξτε τους κάπου που δεν έχουν πρόσβαση άλλοι, όπως σε ένα κλειδωμένο συρτάρι ή στο κινητό σας.

 

Χρησιμοποιείτε μόνο γράμματα για τους κωδικούς

 

Κάποιες ιστοσελίδες, πολύ καλά κάνουν, και δεν αφήνουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο γράμματα για τους κωδικούς τους.

Συγκεκριμένα, ζητάνε και αριθμούς, σύμβολα και κεφαλαία γράμματα. Για να είναι ασφαλή όσα έχετε στο διαδίκτυο, ακόμα και αν δεν σας το ζητάει η ιστοσελίδα, μην αμελήσετε να προσθέσετε από μόνοι τουλάχιστον έναν αριθμό, ένα σύμβολο και ένα γράμμα, που να είναι κεφαλαίο.

ADVERTORIALS