Τέλος η χρήση μάσκας σε σχολεία και πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου

Τέλος η χρήση μάσκας σε σχολεία και πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου

Την αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από την 1η Ιουνίου σε σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Η χρήση της, ωστόσο, θα είναι υποχρεωτική σε πάσης φύσεως εξετάσεις (Πανελλαδικές, ενδοσχολικές/προαγωγικές, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κ.ά.). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εκτός των μονάδων υγείας (νοσοκομεία, δομές φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά.) και των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το 21% των κρουσμάτων που δηλώθηκαν στη χώρα μας αφορούσε παιδιά και εφήβους 4 έως 18 ετών. Χθες καταγράφηκαν 4.141 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 493 αφορούσαν επαναλοιμώξεις. Δηλώθηκαν 17 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 140 ασθενείς, ενώ προχθές έγιναν και 97 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας. Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα δύο νέα περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας στη χώρα μας. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το άλλο παιδί, ηλικίας 2 ετών, παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία. Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως και χθες ο αριθμός παγκοσμίως ήταν 614 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά έως 16 ετών, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ην. Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ε.Ε.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS