Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ισχυρή σύσταση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών να λάβουν τέταρτη δόση του εμβολίου

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ισχυρή σύσταση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών να λάβουν τέταρτη δόση του εμβολίου

Ισχυρή σύσταση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών να λάβουν τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 απευθύνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οπως ανακοίνωσαν χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η επιτροπή κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική δόση –ή τέταρτη δόση, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται– σε πολίτες άνω των 60 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Για την τέταρτη δόση θα χορηγηθούν mRNA εμβόλια (της Pfizer και της Moderna), ενώ η σύσταση είναι να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση). Για τα άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 αφότου έχουν κάνει και την τρίτη δόση δεν συνιστάται η τέταρτη δόση του εμβολίου. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για την τέταρτη δόση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου, οπότε θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους 80 ετών και άνω. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση των ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και θα ακολουθήσει για τους 60 έως 69 ετών. Αναμένεται να ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η επιτροπή εκτιμά ότι η τέταρτη δόση στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα θα μειώσει περαιτέρω την πιθανότητα νοσηλείας από COVID-19.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η επιτροπή αποφάσισε να συνιστάται η τέταρτη δόση του εμβολίου και σε παιδιά και εφήβους 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένα, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια). Σε αυτές τις περιπτώσεις η τέταρτη δόση χορηγείται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση. Παράλληλα, τρίτη δόση συνιστάται πλέον και στα παιδιά 12 έως 17 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως παχύσαρκα, παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος, σε αλλαγές προχώρησε η επιτροπή και όσον αφορά τον βασικό εμβολιασμό έναντι της COVID-19 (δύο δόσεις). Ειδικότερα για τα εμβόλια mRNA Pfizer και Moderna, το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης επεκτείνεται στις οκτώ εβδομάδες, από τρεις και τέσσερις αντιστοίχως που είναι σήμερα, με εξαίρεση για τα άτομα με μέτρια και σοβαρή ανοσοκαταστολή και τους άνω των 65 ετών, για τους οποίους το μεσοδιάστημα παραμένει ως έχει σήμερα.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS