ΚΥΣΕΑ – Κρίσεις: Αποστρατεύεται ο Κολοκούρης, νέος αρχηγός Πυροσβεστικής ο Αλ. Ράπανος – Αλλαγές και στην Πολεμική Αεροπορία

ΚΥΣΕΑ – Κρίσεις: Αποστρατεύεται ο Κολοκούρης, νέος αρχηγός Πυροσβεστικής ο Αλ. Ράπανος – Αλλαγές και στην Πολεμική Αεροπορία

Με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) .

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αρχηγούΠυροσβεστικού Σώματος  Στέφανου Κολοκούρη. Στη θέση του τοποθετείται ο Αλέξης Ράπανος. 

Επίσης, ανάλογη απόφαση υπήρξε και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με τον Θεμιστοκλή Μπουρολιά να αντικαθιστά τον Γεώργιο Μπλιούμη. 

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, εκτός του κ. Κολοκούρη αποστρατεύεται και ο Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, επιχειρησιακός υπαρχηγός.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τους δύο αξιωματικούς που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη για τη διαχείριση των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Επιπλέον, ο κ. Κολοκούρης συγκαταλέγεται και στους διωκώμενους για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ως επικεφαλής της ΕΜΑΚ τότε.

Ο νέος αρχηγός του Π.Σ., Αλέξης Ράπανος, αναβαθμίζεται από προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

-Την παράταση της θητείας του αντιστράτηγου (ΤΘ) Χαράλαμπου Λαλούση ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) κατά ένα ακόμη έτος.

-Την παράταση της θητείας του αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη (ΠΝ) ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) κατά ένα ακόμη έτος.

-Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

-Την επιλογή του αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

-Την τοποθέτηση του αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Φασούλα ως αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, σε αντικατάσταση του επιλεγέντος για τη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

– Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη.

-Την επιλογή του αντιστρατήγου Π.Σ. Αλέξιου Ράπανου ως αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.