Ενιαία ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας - Οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ θα μπορούν να αποπληρώνονται μαζί

Ενιαία ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας - Οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ θα μπορούν να αποπληρώνονται μαζί

Τη δυνατότητα για ενιαία ρύθμιση των κορωνο-χρεών, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία, σε έως 72 δόσεις, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που υπέγραψε ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Με την ενοποίηση των ΚΑΔ οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους απέναντι τόσο στη φορολογική διοίκηση όσο και στον ασφαλιστικό φορέα τους, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει ότι ίσως με αυτή τη «διόρθωση» θα υπάρξει ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί παρά τη σημαντική ροή των αιτήσεων που παρουσιάστηκε κατά τις πρώτες ημέρες έναρξης της ρύθμισης, τελικά η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» και η αλλαγή του κλίματος στην επιχειρηματικότητα είχαν ως αποτέλεσμα να ενταχθούν στη ρύθμιση μόλις 13.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Η προθεσμία, μάλιστα, λήγει στο τέλος του μήνα και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Συνολικά εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καλούνται να ρυθμίσουν σε έως 72 δόσεις, έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, 767.645 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βεβαιωθούν και τα χρέη των επιχειρήσεων-εργοδοτών, προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αίτηση και να ρυθμίσουν τα κορωνο-χρέη τους, εκτινάσσοντας τις συνολικές οφειλές της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ σε δυσθεώρητα ύψη. Η καθυστέρηση στη βεβαίωση αυτή δεν αποκλείεται να επιφέρει αναγκαστικά και παράταση της ημερομηνίας λήξης για την υποβολή των αιτήσεων.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορωνο-χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της COVID-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Ετσι, στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται τώρα στο ΚΕΑΟ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε «παγώσει» και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μένει λοιπόν, και για αυτές τις οφειλές, το ΚΕΑΟ να ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές, σε έως και 72 δόσεις.

Σύμφωνα πάντως με τη χθεσινή εγκύκλιο Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των έως και 72 μηνιαίων δόσεων τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ. Η ΑΑΔΕ οφείλει να αποστείλει στο ΚΕΑΟ ηλεκτρονικό αρχείο με τους ΑΦΜ όλων των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που αποδέχεται για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία, προκειμένου και το ΚΕΑΟ να αποδέχεται αντίστοιχες αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

kathimerini.gr

ADVERTORIALS