Αναστολή συμβάσεων έως το τέλος Ιανουαρίου

Αναστολή συμβάσεων έως το τέλος Ιανουαρίου

Για δύο εβδομάδες, από σήμερα έως το τέλος Ιανουαρίου, δίνεται η δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή εργαζομένους τους οι επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού, αλλά και στον πολιτισμό, τα θέατρα, τους παιδότοπους και τις εκδηλώσεις, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικώς, για την εστίαση και τον αθλητισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει μόνο για ποσοστό ως 25% των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Οπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολεί από 1 έως 3 εργαζομένους, θα μπορεί να τίθεται σε αναστολή ο ένας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας χθες το βράδυ στο δελτίο του Alpha, ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο και τον υπουργό Εργασίας, όπως προανήγγειλε, επίσης χθες το βράδυ, από τον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στην επικείμενη, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων, λέγοντας: «Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και τους κλάδους της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση –εκτιμάμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο– να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε χθες, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια περί μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα για μια τέτοια παρέμβαση αυτή τη στιγμή, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο.

Είπε ότι η χώρα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος και το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα το 2021 στην Ευρωζώνη, έχοντας αυξήσει τις δαπάνες της κατά 13 δισ. ευρώ, καθώς εφάρμοσε το τέταρτο υψηλότερο, παγκοσμίως, πακέτο μέτρων στήριξης.

Επίσης, δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, τόνισε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, είναι ενόψει αλλαγής κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ, ανέφερε.

kathimerini.gr