Το Διαδίκτυο και τα social media άλλαξαν την καταναλωτική μας συμπεριφορά

Το Διαδίκτυο και τα social media άλλαξαν την καταναλωτική μας συμπεριφορά

Ο άνθρωπος σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο ζει και, πολύ περισσότερο, από το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε. Μπορούμε να πούμε ότι οι μεγαλύτεροι από μας είμαστε «ψηφιακοί μετανάστες», αφού γνωρίσαμε τις νέες τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ενώ οι πιο μικροί, τα παιδιά και οι έφηβοι, είναι «ψηφιακοί ιθαγενείς», αφού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εξαρχής μέσα στον κόσμο των υπολογιστών, των τάμπλετ και της κινητής τηλεφωνίας.

Ανάλογα, λοιπόν, με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πρόοδο των τελευταίων ετών αλλάξαμε και τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές. Ενώ παλαιότερα ήμασταν εκείνοι που προσεγγίζαμε το επιθυμητό προϊόν, σήμερα μπορούμε να το φέρουμε κοντά μας, στην οθόνη του υπολογιστή μας, με ένα «κλικ». Τα φυσικά καταστήματα στα οποία πηγαίναμε για να κάνουμε τις αγορές μας σήμερα έχουν εν πολλοίς αντικατασταθεί από τα e-shops που με την προώθηση ιστοσελίδων στο google,  μπαίνουμε εύκολα στις ενημερωμένες σελίδες τους και μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας με ασφάλεια, ταχύτητα και σε προσιτό κόστος.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, είναι ζητούμενο να αποφύγουμε την κίνηση, τον συνωστισμό και τη χρονοτριβή και να κάνουμε τα ψώνια μας εκ του μακρόθεν, έχοντας την εξασφάλιση ότι, σε περίπτωση που αυτό που παραγγείλαμε δεν είναι αυτό που παραλάβαμε, θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας ή θα μας το αντικαταστήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η γκάμα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι εξαιρετικά ευρεία, και κυμαίνεται από την παραγγελία ενός καφέ έως την αγορά πολύ σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ομοίως έχουν αλλάξει και οι δίαυλοι μέσω των οποίων πληροφορούμαστε τι υπάρχει στην αγορά. Κάποτε ήταν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και ο Τύπος τα μέσα εκείνα όπου διαφημίζονταν τα προϊόντα που διέθεταν οι επιχειρήσεις. Τώρα όμως όλα τα μαθαίνουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα social media όπως τα ξέρουμε, τα οποία εξαπλώνονται ραγδαία και αυξάνουν συνεχώς τη δυναμική τους, ενώ συν τω χρόνω προστίθενται και καινούργια.

Με αφετηρία το Facebook, που αρχικά υπήρξε ένα μέσο κοινωνικής επαφής αλλά και επαγγελματικής αναφοράς, τα social media συνέχισαν την πορεία τους προσφέροντας ένα πλαίσιο εντός του οποίου η επιχειρηματικότητα μπορούσε να ανθίσει και να φτάσει σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη που διαθέτει υπολογιστή και σύνδεση στο Ίντερνετ. Τη σκυτάλη πήραν το Instagram, το LinkedIn και άλλα μέσα που επικεντρώθηκαν στον τομέα της διαφήμισης και της αγοράς εργασίας. Ειδικά το πρώτο έγινε η πλατφόρμα όπου οποιοσδήποτε μπορεί να προβάλει τη δουλειά του, την επιχείρησή του, ακόμη και προσωπικές προτιμήσεις και ενδιαφέροντα.

Τα κοινωνικά δίκτυα μείωσαν την απόσταση που χώριζε τους «πωλητές» από τους «αγοραστές», αφού όλοι πια μπορούμε να ανήκουμε και στις δύο κατηγορίες, χάρη στην ευκολία που έχουμε τόσο στην απόκτηση όσο και στην προσφορά υπηρεσιών. Σήμερα πλέον ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες έχουν σελίδα σε κάποιο από αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαφημίζονται σε αυτά.

Ανάλογα με το ύφος και το κοινό-στόχο του κάθε μέσου (π.χ., το Tik Tok απευθύνεται κυρίως στη νεολαία, το LinkedIn αφορά κυρίως τον χώρο της αγοράς εργασίας), κάθε επιχείρηση στρέφεται πια στον χώρο του Διαδικτύου για να επιβιώσει και να επεκταθεί, σε μια εποχή που διαρκώς μεταβάλλεται και δημιουργεί νέες προκλήσεις για όλους μας.

Δείτε περισσότερα για το μάρκετινγκ στα social media ή ζητείστε προσφορά κατασκευής ιστοσελίδας

ADVERTORIALS