Σε 10 ή 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος

Σε 10 ή 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλουν το 2022 οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του σε 10 ή 12. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ήδη έχει προβλεφθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 3%, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου των επιτροπών, οι οποίες έχουν αναλάβει να συμπεριλάβουν τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο και την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα και κατ’ επέκταση στον ΕΝΦΙΑ, υπολογίζεται ότι θα προκύψει πρόσθετος χώρος που ενδεχομένως να φθάσει τα 250-300 εκατ. ευρώ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έξι μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του επόμενου έτους σε 10 ή 12 δόσεις. Μάλιστα στην έκθεση της 12ης αξιολόγησης τονίζεται ότι οι αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη 3.463 περιοχών στο σύστημα, με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τον φόρο εισοδήματος, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τον φόρο που προκύπτει επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Ειδικότερα:

1. ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ η τελευταία τον Δεκέμβριο, εάν αποφασισθεί η αποπληρωμή του σε 10 δόσεις ή τον Φεβρουάριο του 2023 εάν οι δόσεις ανέλθουν σε 12. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις των 250 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 12 των 210 εκατ. ευρώ.

2. Φόρος εισοδήµατος. Ο φόρος που θα προκύψει εξετάζεται να αποπληρωθεί επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα ανοίξει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις από τα ταμεία και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

3. Ενοίκια. Η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει την αυτόματη προσυμπλήρωση των ποσών των εισπραχθέντων ενοικίων στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα συνοδευτικά έντυπα Ε2 των αναλυτικών καταστάσεων μισθωμάτων, τα οποία θα υποβάλουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του TAXISnet για την υποβολή δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα διασυνδεθούν. Με τον τρόπο αυτό τα ενοίκια που έχουν ήδη συμπληρωθεί στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων θα μεταφερθούν αυτόματα και θα προσυμπληρωθούν σε αντίστοιχους κωδικούς στο έντυπο Ε2 της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας, αλλά και στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

kathimerinigr