Κυρ. Μητσοτάκης: Ετοιμοι να ενεργοποιήσουμε το «πράσινο» διαβατήριο

Κυρ. Μητσοτάκης: Ετοιμοι να ενεργοποιήσουμε το «πράσινο» διαβατήριο

Τα αποκαλυπτήρια του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού (EU Digital COVID Certificate), το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγιναν σήμερα στην Αθήνα.

Κατά την παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο διαλειτουργικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε χρειαζόμασταν δύο πράγματα: Να είναι κοινό σε όλα τα κράτη – μέλη και να υπάρχει μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί». 

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως από την αρχής της πανδημίας «έγινε σαφές σε εμάς ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία θα προσέφεραν ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης». 

Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός. 

kyr-mitsotakis-etoimoi-na-energopoiisoyme-to-prasino-diavatirio0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες τουΈλληνα πρωθυπουργού για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως με η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», επεσήμανε.

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

kathimerini.gr