6 αρχιτεκτονικά στυλ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

6 αρχιτεκτονικά στυλ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

6 αρχιτεκτονικά στυλ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η ιστορία συχνά διδάσκεται με ένα γραμμικό τρόπο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Αυτός ο τρόπος διδασκαλίας όμως δεν επικεντρώνεται στις εκτενείς αφηγήσεις των ιστορικών γεγονότων αλλά κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν κυρίως στο δυτικό κόσμο. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε πως ένα φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε μια αλληλουχία από διάφορα ιστορικά γεγονότα, πρέπει να σχηματίσουμε μια ευρεία εικόνα σχετικά με την προσφορά της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε, διότι η αρχιτεκτονική σαν τέχνη έχει άμεση σχέση με την ιστορία της ανθρωπότητας. Στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, έχει ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τα κεντρικά κινήματα που δημιουργήθηκαν και τα ιδιαίτερα στυλ που εμφανίστηκαν στη διάρκεια των ετών, ώστε να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τις νέες τάσεις που επικρατούν στο σήμερα. Επομένως, στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά στυλ και κινήματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία:

  1. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική

Ο μοντερνισμός γεννήθηκε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε στη Γερμανία με τον Bauhaus, ή στη Γαλλία με τον Le Corbusier, ή στις ΗΠΑ με τον Frank Lloyd Wright. Ωστόσο, η συμβολή του Le Corbusier στην κατανόηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι πιο αξιοσημείωτη, ιδιαίτερα για την ικανότητά του να συνθέτει τις αρχές που υιοθέτησε στα έργα, το σχεδιασμό και τον λόγο του. Ένα παράδειγμα είναι το μανιφέστο του που κυκλοφόρησε το 1926 με τίτλο: «Τα πέντε σημεία της νέας αρχιτεκτονικής».

Φυσικά το στυλ του μοντερνισμού παρατηρείται ευρέως και στη σημερινή εποχή, όπου η πλειοψηφία των νέων κτισμάτων κατασκευάζονται βάσει των συγκεκριμένων αρχών αυτού του στυλ αρχιτεκτονικής. Ο γνωστός και καταξιωμένος αρχιτέκτονας Στέφανος Βασδέκης, με την πολυετή του δραστηριότητα στην αρχιτεκτονική τέχνη, συνεχίζει να αναλαμβάνει την κατασκευή και την επίβλεψη δεκάδων ιδιωτικών έργων βασιζόμενος στο στυλ της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

  1. Κλασικό στυλ αρχιτεκτονικής

Η κλασική αρχιτεκτονική δημιουργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα μεταξύ του 7ου και του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι πιο γνωστή για τους μεγάλους θρησκευτικούς της ναούς χτισμένους σε πέτρα, βασισμένοι πάνω στις αρχές της συμμετρίας και της γεωμετρίας. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της εκφραστικότητάς της είναι οι αρχές των αρχιτεκτονικών της ρυθμών: ο Δωρικός, ο Ιωνικός και ο Κορινθιακός. Το μεγαλύτερο έργο της κλασικής αρχιτεκτονικής είναι φυσικά ο Παρθενώνας.

  1. Το ρωμαϊκό στυλ αρχιτεκτονικής

Αναπτύχθηκε στην Ευρώπη μεταξύ του 6ου και του 9ου αιώνα, αυτό το αρχιτεκτονικό ύφος έχει άμεση σχέση και με το ιστορικό του πλαίσιο που το περικλύει. Σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε πόλεμο και ανησυχούσαν για την προστασία τους από εισβολές, τα κτίρια εμπνευσμένα από τη Δημοκρατία της Αρχαίας Ρώμης, χαρακτηρίζονταν από βαριά και ανθεκτικά τείχη και ελάχιστα ανοίγματα σε ημικυκλικές καμάρες.

Τα κύρια παραδείγματα ήταν οι εκκλησίες που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ένα από τα σημαντικότερα έργα της είναι ο καθεδρικός ναός του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και ίσως αποτελεί το καλύτερο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού στυλ.

  1. Το γοτθικό στυλ αρχιτεκτονικής

Αυτό που εμείς τώρα γνωρίζουμε ως γοτθική αρχιτεκτονική αρχικά είχε την ονομασία “Opus Francigenum” καθώς προήλθε την εποχή του μεσαίωνα στη Γαλλία, μεταξύ του 900 και του 1300 μ.Χ. Μόνο κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού μετονομάστηκε σε γοτθικό στυλ που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Τα κυριότερα γοτθικά έργα σχετίζονται με επιβλητικά εκκλησιαστικά κτίρια. Τα περισσότερα γοτθικά κτίρια θεωρούνται μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως για παράδειγμα ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων και ο καθεδρικός ναός του Ρεμς.

  1. Η αρχιτεκτονική Bauhaus

Η αρχιτεκτονική τάση του Bauhaus γεννήθηκε στην πρώτη σχολή design στον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. Ένα ευρύ και πρωτοποριακό κίνημα της εποχής που εκτείνονταν από το σχεδιασμό μοντέρνων επίπλων έως τις πλαστικές τέχνες και τη γενικότερη αρχιτεκτονική δομή της χώρας της Γερμανίας. Η σχέση μεταξύ βιομηχανικής παραγωγής και του σχεδιασμού προϊόντων ήταν μια από τις κύριες θέσεις της συγκεκριμένης σχολής, υιοθετώντας μια πολύ ορθολογική στάση σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού. Ένας από τους ιδρυτές του, ο Walter Gropius, εφάρμοσε επαναστατικές μεθόδους διδασκαλίας και εφάρμοσε αυτές τις αρχές στα σύγχρονα και λειτουργικά του έργα.

  1. Το μεταμοντέρνο στυλ αρχιτεκτονικής

Από το 1929 και μετά, με την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, παρατηρήθηκε μια έντονη κριτική στη μοντέρνα αρχιτεκτονική, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική εξετάζει μερικές από τις κεντρικές αρχές του μοντερνισμού από μια νέα ιστορική και συνθετική ματιά, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην πράξη.

 

ADVERTORIALS