Σταϊκούρας: Πόσες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Σταϊκούρας: Πόσες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

“Εκτιμούμε ότι οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν” από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών  θα είναι από 30.000 έως 500.000 είπε ο υπουργός Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως είπε σχετικά με το πρόγραμμα το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών” oι εκτιμήσεις μας σήμερα για τις πάγιες δαπάνες είναι ότι θα καλύψουμε περίπου 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα των παγίων δαπανών προέρχεται μέσα από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο δόθηκε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα εκεί έχουμε βάλει μέσα τις προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει”.

Για το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής
Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ο έβδομος κύκλος του προγράμματος της  επιστρεπτέα προκαταβολής να μην είναι τελευταίος απάντησε τα εξής:
“Δεν έχω καινούργια δεδομένα να σας πω. Η έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή είναι περίπου για 300.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους”.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας του 2021 είπε “λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποιητική πορεία της οικονομίας το 2020, τηρουμένων των συνθηκών και των αναλογιών, βλέπετε τουρισμό και τη δυναμική την οποία έχει, αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού” δηλαδή 4,8%.

Και συνέχισε λέγοντας “δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή ποσοστά γιατί από τη μία πλευρά έχουμε τα θετικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ύφεση του 2020 και από την άλλη πλευρά έχουμε μια παράταση του lockdown για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην χώρα μέσα στο 2021, το οποίο λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομία.Έχουμε ως άγνωστο Χ την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και τον τουρισμό το καλοκαίρι”.
Και επανέλαβε “με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κινηθούμε κοντά στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού “ .

Για την συνέχιση των μέτρων στήριξης
Όσον αφορά στο εάν θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και το επόμενο χρονικό διάστημα είπε ότι ” υπάρχει η θέληση, η βούληση και θα το δείτε αποτυπωμένο τις επόμενες ημέρες και σε έγγραφα που θα κυκλοφορήσουν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όχι μόνο θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 αλλά τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίοι ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομίας θα οδηγήσουν σταδιακά σε δημοσιονομική προσαρμογή και όχι σε μέτρα λιτότητας”

enikonomia.gr