Ένας «απρόσμενος» Αγιος Βασίλης επισκέπτεται Ελληνες ναυτικούς στη Βοστώνη

Ένας «απρόσμενος» Αγιος Βασίλης επισκέπτεται Ελληνες ναυτικούς στη Βοστώνη

Χιλιάδες συμπατριώτες μας ναυτικοί ταξιδεύουν εδώ και πολλούς μήνες βλέποντας μόνο ουρανό και θάλασσα. Η προσέγγιση στα λιμάνια είναι δύσκολη λόγω της πανδημίας, ενώ η αντικατάσταση πληρωμάτων γίνεται υπόθεση τεράστιας δυσκολίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ακόμη και όταν ένα πλοίο πιάνει στεριά, δεν επιτρέπεται να αποβιβαστεί το πλήρωμα, για λόγους ασφαλείας. Ετσι, οι ναυτικοί του «Athina Carras», που έφθασε στη Βοστώνη πριν από μερικές ημέρες, παρέμειναν εντός για να ξεφορτώσουν τόνους αλατιού που έφεραν από τη Χιλή και να σαλπάρουν για Νέα Ορλεάνη. Δεν μπορούσαν να φανταστούν όμως την ευχάριστη έκπληξη που τους περίμενε: ντελίβερι με σπιτικά μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα από τον ίδιο τον πρόξενό μας στην αμερικανική πόλη, Στράτο Ευθυμίου.

Μια βασιλόπιτα στα χέρια του Μ. Βιδάλη.

Η «κινητοποίηση» ξεκίνησε όταν ο τελευταίος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο του Τηνιακό, τον Μάνθο Βιδάλη, για να του πει ότι ο γιος του Μάρκος, ο οποίος είναι μηχανικός στα καράβια, θα βρισκόταν για κάποιες ημέρες στη Βοστώνη. Τόσο εκείνος όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα δεν είχαν βγει στη στεριά επί έξι μήνες, αλλά ούτε και τώρα θα το κατάφερναν. Ακριβής θέση ελλιμενισμού δεν υπήρχε, ωστόσο ο πρόξενος όχι μόνο κατάφερε να βρει σπιτικά γλυκά πλασμένα και φουρνισμένα με πολλή αγάπη από τη Σοφία Σκοπέτος, αλλά και να εντοπίσει επιτυχώς το πλοίο. Ετσι, το περασμένο Σάββατο το βράδυ, ξεπερνώντας τις διατυπώσεις, κατάφερε εντέλει να μπει στη βιομηχανική ζώνη της ανατολικής Βοστώνης, κοντά σε έναν παραπόταμο, τον Μπόστον Κρικ.

Το «Athina Carras» ελλιμενισμένο στη Βοστώνη.

Πηγαίνοντας από προβλήτα σε προβλήτα, είδε ένα τεράστιο βουνό από σκόνη και μια μπουλντόζα. Ηταν η εκφόρτωση του αλατιού. Συνάντησε τον Μάρκο Βιδάλη πάνω στη σκάλα του πλοίου και του έδωσε τα καλούδια που είχε ετοιμάσει η κυρία Σοφία, η οποία είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για σπουδές το 1975 και από το 2001 έχει το δικό της μαγαζί. (Οι φήμες λένε πως, όσο ήταν πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα, έστελνε το δικό της χειροποίητο γιαούρτι στον Λευκό Οίκο!) Η συγκίνηση για τον νεαρό μηχανικό και τους άλλους δέκα Ελληνες ναυτικούς ήταν τεράστια. 

«Δεν περιγράφω το συναίσθημα να βλέπεις μέσα στην παγωνιά του Ιανουαρίου έναν λεβέντη από την Τήνο και την ελληνική σημαία να κυματίζει στο λιμάνι της Βοστώνης, στο βορειοανατολικό άκρο των ΗΠΑ. Μια υπενθύμιση του ρόλου της ελληνικής ναυτοσύνης και της ποντοπόρου ναυτιλίας μας ως κινητήριας δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας», λέει στη στήλη ο Στράτος Ευθυμίου, που από πρόξενος έγινε για λίγο Αγιος Βασίλης για τους ναυτικούς μας. Αντε, και όπως λέει η ευχή, του χρόνου όλοι οι ναυτικοί στα σπίτια τους!



Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

ADVERTORIALS