Προστάτης: Όλα όσα θέλεις να μάθεις από τους ειδικούς

Προστάτης: Όλα όσα θέλεις να μάθεις από τους ειδικούς

Προστάτης: Όλα όσα θέλεις να μάθεις από τους ειδικούς

Η πρόληψη και η προστασία σώζει πάντα ζωές. Ο προστάτης είναι ένα πολύ σημαντικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά σε όλους τους άνδρες. Παρακάτω θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που αφορούν στον προστάτη αλλά και σε ζητήματα που μπορούν να προκύψουν γύρω από αυτόν.

Τι είναι η βιοψία του προστάτη;

Η βιοψία του προστάτη είναι μια εξέταση, στην οποία λαμβάνονται μικρά δείγματα από τον προστατικό αδένα, με μια βελόνα και στη συνέχεια, εξετάζονται μικροσκοπικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Συνήθως εκτελείται, όταν το αποτέλεσμα από μια εξέταση PSA στο αίμα, είναι σε ένα επίπεδο που σχετίζεται με την πιθανή παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Η βιοψία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με μέθη και είναι υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη. Η πιο συχνή παρενέργεια της διαδικασίας είναι αίμα στα ούρα ή κόπρανα για αρκετές ημέρες ή αίμα κατά την εκσπερμάτιση, πιθανώς για αρκετές εβδομάδες αργότερα. Αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας και δεν απαιτούν πρόσθετη θεραπεία.

Πως γίνεται η βιοψία του προστάτη;

Η διαδικασία της βιοψίας γίνεται με τη χρήση διορθικού υπερηχογράφου. Ο ασθενής ξαπλώνει σε πλάγια θέση και έπειτα ο γιατρός εισάγει στο ορθό την κεφαλή του διορθικού υπερήχου, με ήπιες κινήσεις. Στη συνέχεια, ο γιατρός εισάγει μια λεπτή βελόνα μέσω της κεφαλής του υπερήχου, η οποία παίρνει μικρά κομμάτια από τον προστατικό αδένα, φυσικά, μετά την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας.

Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και δεν είναι καθόλου επώδυνη για τον ασθενή. Τέλος, τα τεμάχια της βιοψίας του προστάτη τοποθετούνται σε ένα ειδικό διάλειμμα φορμόλης και αποστέλλονται για εξέταση από τον ειδικό Ιστοπαθολόγο.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η βιοψία του προστάτη αποτελεί μια σπουδαία μέθοδο πρόληψης, που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ενός ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας άνδρας δεν πρέπει να φοβάται να την κάνει, μιας και η εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, έχουν επιστρέψει στην σύγχρονη ιατρική να κάνει άλματα.

Ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που αφορά στον προστάτη είναι η προστατίτιδα.

Screenshot - 26_11_2020 , 6_52_16 μμ.png

Τι είναι η προστατίτιδα;

Ο όρος προστατίτιδα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή του προστάτη. Εξαιτίας της γενικότητας του όρου, δεν μπορεί να αποδοθεί με λεπτομέρεια ολόκληρο το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τη φλεγμονή του προστατικού αδένα.

Ποια είναι τα είδη της προστατίτιδας;

Τα είδη προστατίτιδας που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα, είναι τα εξής:

  • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η ασυμπτωματική (που δεν παρουσιάζει συμπτώματα) φλεγμονώδης προστατίτιδα

Ας δούμε αναλυτικά το κάθε είδος ξεχωριστά.

Οξεία προστατίτιδα

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, συχνά προκαλείται από απλά βακτήρια. Η μόλυνση μπορεί να ξεκινήσει εξαιτίας των βακτηρίων που υπάρχουν στα ούρα και για κάποιο λόγο διαρρέουν, φτάνοντας στην περιοχή του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση αντιβιοτικών.

     Χρόνια προστατίτιδα

Στην περίπτωση που τα βακτήρια δεν απομακρύνονται πλήρως με αντιβιοτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να βρίσκονται «κρυμμένα» στον προστάτη, τότε η θεραπεία μπορεί να πρέπει να επαναληφθεί ή να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προστατίτιδας;

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας ποικίλλουν και διαφοροποιούνται, ανάλογα με τις αιτίες που την προκαλούν. Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Αίσθημα πόνου ή καψίματος κατά την ούρηση
  • Δυσκολία κατά την ούρηση (προβληματική ροή ούρων ή καθυστέρηση στην έναρξη της ροής)
  • Συχνοουρία και νυχτουρία (η ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας)
  • Αίσθημα επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης για ούρηση
  • Πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς, τη βουβωνική χώρα ή χαμηλά στην πλάτη
  • Πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ του οσχέου και ορθού (περίνεο)
  • Αίσθημα πόνου ή δυσφορίας στο πέος ή στους όρχεις
  • Επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Συμπτώματα γρίπης, κυρίως στην περίπτωση της βακτηριακής προστατίτιδας

Ποια είναι η θεραπεία για την προστατίτιδα;

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από την εξατομικευμένη περίπτωση του κάθε ασθενούς, τα αίτια που την προκαλούν, καθώς και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει.

Ενημερώσου εκτενέστερα σχετικά με την προστατίτιδα, τη βιοψία του προστάτη, καθώς και το κόστος της διαδικασίας, κλείνοντας σήμερα κιόλας, το ραντεβού σου με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο κ. Ιωάννη Μπελημπασάκη.

ADVERTORIALS