Σία Αναγνωστοπούλου: Κυρία Μενδώνη, καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Σία Αναγνωστοπούλου: Κυρία Μενδώνη, καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Δήλωση της βουλευτού Αχαίας  και Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Σίας Αναγνωστοπούλου

 

«Κυρία Μενδώνη, καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας!»

Δεκαπέντε μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και η υπουργός Πολιτισμού επιμένει να «αντιπολιτεύεται» την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά τα αναγκαία έργα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της επικράτειας. Η τελευταία της παράσταση δόθηκε στην Κω, όπου σύμφωνα με το ΔΤ που εξέδωσε το ΥΠΠΟ, η υπουργός θλίβεται για την κατάσταση των μνημείων που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό του 2017.

Δεν θα απαντήσουμε αναλυτικά για τις ενέργειες που έγιναν από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Θα παραπέμψουμε όμως την κ. Μενδώνη στην αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων της 16ης Ιουνίου 2019, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές («Ενημερωτικό σημείωμα για το έργο της ΕφΑ Δωδεκανήσου κατά τα έτη 2014-2019»). Εκεί θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για την άμεση ανταπόκριση της υπηρεσίας ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα σωστικά μέτρα και να αποκατασταθεί τάχιστα η λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων  – το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, παραδείγματος χάρη, άνοιξε και πάλι για το κοινό σε χρόνο ρεκόρ μόλις 5 ημερών για το ισόγειο και 10 ημερών για τον όροφο. Θα πληροφορηθεί επίσης ότι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ είχαν ήδη τότε εκπονηθεί μελέτες για μνημεία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων να εκτιμά ότι, μετά την έγκρισή τους από το ΚΑΣ, τα σχετικά έργα θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη μετά τις εκλογές.

Εικάζουμε ότι τουλάχιστον έχει ήδη ενημερωθεί για τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και την εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση των μνημείων της Κω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους 1,2 εκ. ευρώ) και από ευρωπαϊκά κονδύλια (μέρος από τα 2 εκ. που ενέκρινε η ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών) – την αναφέρει γενικόλογα στο χτεσινό ΔΤ κι ας μην την πιστώνει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Η αντιπαραβολή της περσινής αναφοράς της Εφορείας και του χτεσινού ΔΤ του ΥΠΠΟΑ καθιστούν οφθαλμοφανές ότι τίποτα δεν έχει γίνει στο διάστημα που μεσολάβησε μετά τις εκλογές και ότι το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει η υπουργός απλώς μεταθέτει για το επόμενο καλοκαίρι έργα που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αν η ίδια δεν είχε αδρανήσει επί δεκαπέντε μήνες.

Η πολυπαιγμένη παράσταση της Υπουργού έχει καταλήξει φτηνή κωμωδία. Έχει τελειώσει προ πολλού η περίοδος χάριτος του «παραλάβαμε καμένη γη» και οφείλει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της. Πόσο ακόμη θα την ξελασπώνει η λάσπη που πετάει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Παρεμπιπτόντως ο τοπικός Τύπος καταγγέλλει ότι η φράση που περισσότερο ακούστηκε στην επίσκεψή της στην Κω ήταν «κλείστε τις κάμερες;» και ότι δεν επιτράπηκε στη δημοτική τηλεόραση η είσοδος στο Κάστρο. Ευλόγως μας γεννιέται το ερώτημα: Τι ακριβώς ήθελε να κρύψει η υπουργός;

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για το ενημερωτικό σημείωμα για το έργο της ΕφΑ Δωδεκανήσου κατά τα έτη 2014 – 2019 (από 16-6-2019)