Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας -Είναι η ώρα της αλληλεγγύης

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας -Είναι η ώρα της αλληλεγγύης
 
 
 
Να παραμερίσουν κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ τους δισταγμούς τους και την αμφιλεγόμενη προσέγγισή τους και να σταθεί η Ένωση αποφασιστικά στο πλευρό της Ελλάδας στην κόντρα της με την Τουρκία προτρέπει άρθρο γνώμης στο Bloomberg.
Ο συντάκτης του, Φερντινάντο Τζουλιάνο, σημειώνει ότι από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με εδαφικές αξιώσεις από μια γειτονική χώρα, την Τουρκία, το θέμα θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό για την Ένωση, αλλά λόγω της αμφίσημης προσέγγισης ορισμένων μελών της, που φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, «τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα: ποιο το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;».
«Οι δισταγμοί αυτοί ρισκάρουν να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την ατυχή διαχείριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Ρισκάρουν επίσης να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», αναφέρει. Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία επιζητεί εδώ και καιρό να ξανασχεδιάσει το χάρτη των θαλάσσιων συνόρων της με την Ελλάδα και μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε πιο επιθετική με αποτέλεσμα η διπλωματική κόντρα να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ολομέτωπο πόλεμο σε μια ολοένα και πιο τεταμένη περιοχή του πλανήτη που περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.
«Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανάπτυξης “αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”. Κι η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τηρεί υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας, όμως άλλα κράτη είναι πιο προσεκτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επιφυλάξεις μήπως υπονομεύσουν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους με την Τουρκία. Φοβούνται, ακόμη, μήπως υπαναχωρήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, που θα προκαλούσε νέες εισροές μεταναστών στην Ευρώπη σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας», σημειώνει.
Ζητούμενο ένα κοινό μέτωπο στην ΕΕ ενόψει μιας εξωτερικής απειλής
Υπογραμμίζει δε ότι με την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή, καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αναγκαιότητα η σύμπηξη ενός ενιαίου μετώπου από τα κράτη μέλη της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών τους σε δύο εβδομάδες για την κρίση: «[Οι ηγέτες των 27] θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία και να εμπλακεί ενεργά στην ουσιαστική αποκλιμάκωση. Η Ένωση έχει ήδη επιβάλει από τον Φεβρουάριο ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο Τούρκους πολίτες». Και καταλήγει: «Η περίπτωση της Ελλάδας παρέχει στην στην ΕΕ μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο ενόψει μιας εξωτερικής απειλής. Εάν όντως σημαίνει κάτι η αλληλεγγύη, τότε τώρα είναι η ώρα αυτό να αποδειχθεί».
 iefimerida.gr 
ADVERTORIALS