Κορωνοϊός: Ολοι οι μαθητές στα σχολεία

Κορωνοϊός: Ολοι οι μαθητές στα σχολεία

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα καταγράφηκε χθες, με 269 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 262 περιστατικά και είχε σημειωθεί στις 13 Αυγούστου. Δύο νέοι θάνατοι κατεγράφησαν, ενώ 25 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τα δεδομένα, περιμένοντας να δουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν, ώστε τουλάχιστον ο Σεπτέμβριος να βρει τη χώρα με έναν σταθερό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προετοιμασία για την επιστροφή της κοινωνίας σε φθινοπωρινούς ρυθμούς.

Ετσι, σε πλήρη σύνθεση, με εκτεταμένη χρήση μάσκας και με διαφορετικά διαλείμματα μαθητών, θα ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι σχολικές μονάδες της χώρας. Αυτό το σενάριο προκρίθηκε τελικά, έναντι των εκ περιτροπής μαθημάτων, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό. Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «μετά ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Οπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, «το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, θα ανακοινωθεί το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Παράλληλα, σύσταση προς τους δημόσιους υπαλλήλους για παραμονή κατ’ οίκον για επτά ημέρες μετά την επιστροφή από διακοπές στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, κάνοντας χρήση της «αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού», περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Προϋπόθεση είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αλλιώς θα πρέπει να φορούν με την επάνοδό τους στην υπηρεσία μάσκα, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες ή με συναδέλφους εντός του ίδιου χώρου εργασίας σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου.

Από τα 269 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 220 είναι εγχώρια. Είκοσι πέντε συνδέονται με γνωστές συρροές και 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τα περισσότερα (90 και 70 αντίστοιχα) και ακολουθούν οι Κυκλάδες με δέκα κρούσματα. Οπως άλλωστε ανέφερε, χθες,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από τα στοιχεία που έχει πλέον η χώρα μας προκύπτει ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την ανοδική τάση των κρουσμάτων που καταγράφονται. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα 615 –από την 1η Ιουλίου έως προχθές– εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν μόλις το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων κρουσμάτων για την ίδια περίοδο. 

kathimerini.gr

ADVERTORIALS