Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι «χαμένοι»

Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι «χαμένοι»

Ποιοι θα πληρώσουν το 100% και ποιοι απαλλάσσονται πλήρως- Η κλίμακα εκπτώσεων ανάλογα με το ύψος της ζημιάς και ο... “κοφτής” του 5% - Πόσα γλυτώνουν οι επιχειρήσεις- Πως θα δοθούν τα κρατικά δάνεια του 3ου γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Όσοι βγήκαν “αλώβητοι” από την κρίση πανδημίας (δηλαδή όσοι διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους) θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021. Όσοι όμως κατέγραψαν έστω και 5% πτώση στον κύκλο εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020 δικαιούνται έκπτωση από 30% και άνω, στην προκαταβολή φόρου. Οι “μεγάλοι κερδισμένοι” από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά 35% όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής.

Επί της ουσίας, επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ φαρμακεία, courrier κλπ που “δούλεψαν” τους μήνες της έξαρσης του κορονοϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Στον αντίποδα, μικρότερη θα είναι η προκαταβολή για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που παρέμενε στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο. Κι αυτό θα συνέβαινε επειδή οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να καταβάλουν τα ποσά αυτά άμεσα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί ξαφνικά με την κρίση του κορονοϊού, και θα αναγκάζονταν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους στα 2 έτη επιλέγοντας να τα ρυθμίσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το 2021 το Δημόσιο θα υποχρεωνόταν να πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις αυτές, αφού, λόγω των τεράστιων οικονομικών ζημιών που υφίστανται ήδη από φέτος, οι περισσότερες δεν θα εμφανίσουν κέρδη στη χρήση του 2020 και έτσι δεν θα βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος για τη χρήση αυτή, με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους, οπότε ολόκληρο το ποσό της βεβαιωθείσας από το 2020 προκαταβολής φόρου θα έπρεπε να επιστραφεί στις επιχειρήσεις αυτές από το Δημόσιο!

Σύμφωνα, τώρα, με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:
Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15% η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%
Για πτώση τζίρου 15,1%-25% η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%
Για πτώση τζίρου 25,1%-35% το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%
Για πτώση τζίρου άνω του 35% η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται
Από την προκαταβολή φόρου εξαιρούνται επίσης :
Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Ας το εξηγήσουμε τα παραπάνω με ένα παράδειγμα:

Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη ύψους 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή φόρου .
Εάν η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, και δεν είχε γίνει από εφέτος η μείωση – μηδενισμός της προκαταβολής του φόρου, τότε το κράτος θα έπρεπε να επιστρέψει το σύνολο της εφετινής προκαταβολής, δηλαδή τα 2.400 ευρώ, του χρόνου. Τώρα που η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση της εφετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) συμβαίνει το εξής: Εάν η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες π.χ. 30% (το 1ο εξαμηνο του 2020) τότε η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 50%. Άρα η επιτήρηση του παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει ως προκαταβολή φόρου 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.

Τα “ψιλά γράμματα”

Οι επιχειρήσεις που είχαν πτώση του τζίρου τους έως 5% το 1ο εξάμηνο του 2020 θα πρέπει να πληρώσουν το 100% της προκαταβολής του φόρου για το 2021 παρά το γεγονός οτι κατέγραψαν αυτήν την “μικρή” ζημία. Το λεπτό αυτό σημείο ενδέχεται να δημιουργήσει λογιστικές και άλλες δυσκολίες καθώς πολλοί θα βρεθούν στο... “νήμα” για την ένταξη τους στο εν λόγω μέτρο. Προφανώς, το σημείο αυτό θα διευκρινιστεί με την εξειδίκευση της νομοθετικής ρύθμισης και με την σχετική εγκύκλιο
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η πιστοποίηση της μείωσης του τζίρου θα προκύπτει μέσα από:
την σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του πρώτου εξαμήνου του έτους με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η σύγκριση θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες
από τη σύγκριση θα προκύψει η μείωση των ακαθάριστων εσόδων για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία
από το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα προκύπτει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου
Η μείωση - μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα εφαρμοστεί αυτόματα εντός του έτους με επανυπολογισμό του οφειλόμενου ποσού φόρου εισοδήματος, δηλαδή των δόσεων που απομένουν έως την αποπληρωμή του φόρου.

Ένεση 1 δις ευρώ στις επιχειρήσεις με το 3ο γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Μέσα στο επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο 3ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Θα χορηγηθούν κρατικά δάνεια, ύψους 1 δις ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
Ο τρίτος κύκλος αποβλέπει στην ενίσχυση κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, οι οποίες λειτουργούν σε νησιά, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., όπου η κίνηση επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.

protothema.gr

ADVERTORIALS