Κορωνοϊός-Μέτρα: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις

Κορωνοϊός-Μέτρα: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 να έχουν ανέλθει στην  Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου ως σήμερα στα 84, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσηςοδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

 Ποια είναι τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, εστιάζουν ειδικώς στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεσή τους στον νέο ιό και τη νόσο που προκαλεί, με δεδομένο πια επιστημονικό ότι οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται έντονα από την επιδημία.


Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.

- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα 

- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.



Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση, ακόμη και ραγδαία, των κρουσμάτων της νόσου που προκαλεί ο κορονοιός, στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορωνοϊό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.


«Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.


ADVERTORIALS