Μπόνους σε νοσοκομεία και εργαζόμενους – Πότε και πώς θα καταβάλλονται

Μπόνους σε νοσοκομεία και εργαζόμενους – Πότε και πώς θα καταβάλλονται
 
Έρχονται κίνητρα για νοσοκομεία και εργαζόμενους με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
 
Με ειδικό μπόνους σε ρευστό για τα νοσοκομεία αλλά και ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, μπόνους αρκετών χιλιάδων ευρώ για τα νοσοκομεία οι διοικήσεις των οποίων αλλά και οι εργαζόμενοι τους θα φροντίζουν να λειτουργούν σωστά με ποιότητα αλλά και ορθή εξυπηρέτηση στους ασθενείς, θα προβλέπει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο ενώ αναμένονται οι τελικές διορθώσεις πριν δοθεί για τελική έγκριση στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία Οργανισμού για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, μέσω του οποίου θα γίνεται και η σχετική πιστοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών. Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) όπως θα ονομάζεται θα ελέγχει με κάθε λεπτομέρεια τις υπηρεσίες που θα παρέχονται με βάση κριτήρια που έχουν ήδη ορισθεί στο νομοσχέδιο και ακολουθούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 
Τα μπόνους
 
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιγράφονται και τα κίνητρα που θα δοθούν στα νοσοκομεία αλλά και τους εργαζόμενους που θα έχουν εξαιρετική επίδοση και θα παίρνουν άριστα στην ποιότητα. Τα χρήματα με τα οποία θα επιδοτούνται οι δημόσιες μονάδες υγείας με καλή βαθμολογία, θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού τους και θα δίνονται στο τέλος του έτους. Κάθε χρόνο θα εκδίδεται μάλιστα κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζεται το ακριβές ποσό το οποίο θα πηγαίνει ως μπόνους στις συγκεκριμένες μονάδες.
 
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, παρότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε μελετήσει το ενδεχόμενο να λαμβάνουν οικονομικά κίνητρα στην τσέπη, τελικώς η ανταμοιβή τους θα είναι με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
 
Όπως επιβεβαιώνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος: «Ο νέος υπό σύσταση Οργανισμός θα έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των μονάδων υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την βελτίωση των υπηρεσιών τους μέσω συγκεκριμένων δράσεων όπως η αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η πρόταση-εισήγηση στο Υπουργείο Υγείας για την παροχή κινήτρων-ανταμοιβών σε φορείς που τηρούν τις απαιτούμενες διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών τους και παρουσιάζουν εξαιρετική επίδοση. Κάτι που αποτελεί πρακτική και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στόχος είναι μέρος της ενίσχυσης (τουλάχιστον το 60%-70%) να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά από τους φορείς για έρευνα, ανάπτυξη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού, πρωτίστως σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας». Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί με τα κίνητρα αυτά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να συμβάλουν ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Άλλωστε πολλοί εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν από την τσέπη τους διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης δεδομένου ότι η πολιτεία δεν φροντίζει εδώ και χρόνια για την επιμόρφωσή τους.
 
«Αυτό αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο και για το προσωπικό των νοσοκομείων, χωρίς τη δέσμευση και την συμβολή των οποίων δεν θα είναι εφικτή η συνεχής βελτίωση και όπου απαιτείται η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά εξαιτίας των οριζόντων περικοπών που έλαβαν χώρα στα νοσοκομεία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, μπήκε σε «δεύτερη μοίρα» και ουσιαστικά έπεσε στους ώμους των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι πολύ συχνά καλύπτουν από ίδιους πόρους τις δαπάνες αυτές. Αυτό λοιπόν το μέτρο θεωρούμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει ο κ.Κωτσιόπουλος.
 
Πάντως τα μπόνους θα δίνονται μέσω εγκρίσεων και ελέγχων που θα πραγματοποιεί ο νέος Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) σκοπός του οποίου θα είναι μέσα από ειδικά μοντέλα ελέγχου να βελτιώνει τις υπηρεσίες και να ενισχύει την ασφάλεια των ασθενών αλλά και να χαράσσει νέες στρατηγικές και πολιτικές υγείας. Τελικός σκοπός του θα είναι να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την ασφαλή χρήση τους και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
 
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι για πρώτη φορά δημόσιος Οργανισμός θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους και σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά κι αν παρέχουν με ορθό τρόπο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Ο νέος Οργανισμός θα δίνει και τη σχετική πιστοποίηση στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα μοντέλα ποιότητας όπως ισχύει και στο εξωτερικό.
πηγή ethnos.gr