Δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 39 ετών

Δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 39 ετών
Στον πόλεμο κατά του καρκίνου ρίχνεται το υπουργείο Υγείας, ενεργοποιώντας σημαντικές δυνάμεις και όπλα για την πρόληψη της νόσου, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού.
 
Η πρώτη μάχη αφορά την προστασία ενός τεράστιου πληθυσμού-στόχου, περίπου 2,5 εκατoμμυρίων Ελληνίδων, από τον καρκίνο του μαστού και θα ξεκινήσει έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί εντός του συστήματος υγείας καθορίζεται σε νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας που κατάρτισε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. 
 
Δύο είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται εκ νέου η δημόσια υγεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ο ένας αφορά την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού και ο άλλος τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας, μέσα από ένα δίκτυο διασύνδεσης των δομών, υπαρχουσών και νέων.
 
Η θεμέλια λίθος για το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας θα είναι η υλοποίηση του screening του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού.
Ανά διετία
Ηδη ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος με το επιτελείο του έχουν καταρτίσει σε αδρές γραμμές το σχέδιο για τον δωρεάν έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού, με ζητούμενο την πρώιμη διάγνωση της νόσου και το τεράστιο όφελος από αυτή. Ο πληθυσμός-στόχος είναι γυναίκες ηλικίας 39 έως 79 χρόνων, οι οποίες θα υποβάλλονται σε μαστογραφία ανά διετία, όπως ορίζεται από τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.
 
Θα υπάρχει συνεργασία  με ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και δημιουργείται  μια τράπεζα δεδομένων, όσο πιο ακριβής και εμπλουτισμένη γίνεται με τον πληθυσμό των γυναικών που ενδιαφέρει.
 
Βασικό κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου αυτό το screening θα δώσει την εικόνα για το τι κερδίθηκε στον καρκίνο του μαστού μετά από μία 10ετία», «ΘΕΜΑ» ο κ. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η προσωπική ενημέρωση των πολιτών με email ή SMS.
 
 
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σε επόμενη φάση ο έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες και του παχέος εντέρου για άνδρες και γυναίκες. Ο πυλώνας της πρόληψης περιλαμβάνει επίσης έλεγχο για τη χοληστερίνη (δείκτης για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής υγείας), για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Πολύ σημαντικό κρίνεται ότι νομοθετείται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται, καθώς και η επικαιροποίηση του πλαισίου για τον προγεννητικό έλεγχο.
Manolis Xatziantoniou desk