Απόψε η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας -Γιατί ονομάζεται «παγωμένη»

Απόψε η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας -Γιατί ονομάζεται «παγωμένη»

Απόψε το βράδυ, Πέμπτη 12/12/2019, στις 12:12 μετά τα μεσάνυχτα, το δωδέκατο μήνα του έτους και δώδεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, θα δούμε στο νυχτερινό ουρανό την πανσέληνο του Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι η τελευταία της δεκαετίας.

Αλλιώς ονομάζεται «Πανσέληνος της Μεγάλης νύχτας», «Παγωμένη Πανσέληνος», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα» και «Πανσέληνος των Βελανιδιών».

Το φαινόμενο δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά απ' ότι ο Ήλιος και στη μέση παρεμβάλλεται η Γη.

Σύμφωνα με τη NASA οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν η διαδρομή του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ οι φυλές Algonquin, στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, αποκαλούσαν την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Στην Ευρώπη την αποκαλούσαν επίσης «Πανσέληνο των βελανιδιών», που πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι (τον ιξό) από τα βελανίδια. Ο όρος «δρυίδης», σημαίνει «αυτός που ξέρει/βλέπει τη βελανιδιά».

Άλλη ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν και το «Yule Moon». Ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.

                                        panselinos-bouno.jpg

panselinos-nyxta.jpg

                                                                                              panselinos-ouranos.jpg