Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιες είναι οι 4 κατηγορίες δικαιούχων και πώς θα πάρουν τα 700 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιες είναι οι 4 κατηγορίες δικαιούχων και πώς θα πάρουν τα 700 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου για 250.000 οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή της τοποθέτησής του για το κοινωνικό μέρισμα τόνισε ότι από τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και τα νοικοκυριά που θα δικαιούνταν του μερίσματος από τις περίπου 200.000 που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδες αυξήθηκαν τώρα στα 250.000 τα οποία αντιστοιχούν σε έναν πληθυσμό 953.000 άτομα όλων των ηλικιών οι οποίοι προέρχονται από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Δικαιούχοι

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα του 2019 θα φτάσει τα 175 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε τέσσερις ομάδες οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών:

1 Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή και περισσότερα τέκνα με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά που θα ευνοηθούν από το μέτρο φτάνουν τα 19.140.

2 Οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρωνόμουν τις προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να ευνοηθούν συνολικά 163.778 νοικοκυριά.

3 Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σε αυτήν την κατηγορία θα συμμετέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις Σε αυτή την κατηγορία τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν φτάνουν τα 40.927.

4 Οικογένειες οι οποίες έχουν εξαρτώμενο τέκνο ΑΜΕΑ ηλικίας μέχρι και 24 χρονών χωρίς εισοδηματικό κριτήρια . Από αυτή την κατηγορία οι ευνοούμενοι αναμένεται να ανέλθουν σε 28.632 νοικοκυριά.

Προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι:

* Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

* Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Κόφτες…

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων θα ισχύει όριο για καταθέσεις, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογών. Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ορίζεται το ποσό των 20.000. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το μέρισμα του 2019.

Οπως και τις προηγούμενες φορές που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του δικαιούχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πάρουν το επίδομα με την υποβολή κάποιας πολύ απλής αίτησης. Οι λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπαίνουν και θα κάνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι θα διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Πρόσθετος χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ανακοίνωση του μερίσματος θύμισε ότι στα μέσα του Μαΐου ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει από τη Βουλή ότι με τα μέτρα που είχε υλοποιήσει τότε η προηγούμενη κυβέρνηση ο δημοσιονομικός χώρος είχε εξαντληθεί και για να υπάρξει μεγαλύτερος θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα. «Από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές χρησιμοποιήθηκε ήδη:

* Για τη μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ με επιπλέον κόστος 205 εκατ. ευρώ και στόχο τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

* Για την καταβολή εμπροσθοβαρώς του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης. Το κόστος έφτασε τα 68 εκατ. ευρώ και ο στόχος τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

* Για την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα με κόστος 138 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

* Για την κάλυψη εκτάκτων δαπανών σε εθνική άμυνα, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Κόστος: 61 εκατ. ευρώ. Στόχος: Η ασφάλεια και η καθημερινότητα των πολιτών.

* Για την κάλυψη των οφειλών στη ΔΕΗ με κόστος 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι η διάσωση του οργανισμού, επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, πριν φτάσει στο κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε χθες στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατηγορία δικαιούχων  Ευνοούμενα Νοικοκυριά Συνολικό Ποσό Επιδόματος
Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ 19.140 13.587.000
Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές 163.778 114.644.600
Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες 40.927 28.648.900
Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών 25.632 18.429.400
ΣΥΝΟΛΟ 249.477 175.309.900

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ADVERTORIALS