Συντάξεις: Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Αναλυτικός οδηγός

Συντάξεις: Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Αναλυτικός οδηγός

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ  
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                        Γ. Βρούτσης: Υλοποιούμε μία ακόμη προεκλογική μας δέσμευση - Αναρτούμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχωνΑντιμετωπίζοντας μια πολύμηνη εκκρεμότητα, ξεκινά σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουάριου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016  και η ανάρτηση τους ικανοποιεί εκτός των άλλων και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.    

Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης των συνταξιούχων η ανάρτηση των ανωτέρω σημειωμάτων θα γίνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ σταδιακά ως εξής:
•    1/10 στις 17:00 ενημερωτικά σημειώματα συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρώην ΝΑΤ,
•    2/10 στις 17:00 ενημερωτικά σημειώματα πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους,  επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος ,ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω πλήθος ενημερωτικών σημειωμάτων αφορά συντάξεις προ της 13/5/2016  με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:
•    256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,
•    81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Ακόμα μία δέσμευση της κυβέρνησης μας υλοποιείται σήμερα. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν την σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος.
Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στην Βουλή, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων αλλά και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά η κυβέρνηση, αδιαφορούσε προκλητικά. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναρτήσουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για 1.709.707 συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019 με εξαίρεση 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επαναυπολογισμός ενώ μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου εώς και Νοεμβρίου».

Σήμερα δηλαδή αναρτώνται τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ κ.α. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ

Τα εκκαθαριστικά που θα δουν σήμερα και αύριο οι παλαιοί συνταξιούχοι αφορούν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου. Σε δεύτερο χρόνο θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις καταβολές των υπόλοιπων μηνών του 2019. Υπενθυμίζεται πως οι επανυπολογισμένες συντάξεις πληρώνονται από 1/1/2019 σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους. Η πλειονότητα, δηλαδή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν στην τσέπη τα ίδια ποσά μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους είτε έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό. Κανείς, όμως, δεν είχε λάβει εκκαθαριστικό για τις καταβολές από τον περασμένο Ιανουάριο. Συνεπώς κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και το νέο μεικτό ποσό της σύνταξής του. Γι’ αυτό και η ανάρτηση των σημειωμάτων βάζει τέλος στην αγωνία. 

Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλους όσοι είχαν ήδη πάρει σύνταξη στις 13 Μαΐου 2016, εκτός από 600.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και της ΤτΕ, που έχουν τεθεί εκτός επανυπολογισμού. Αφορούν, δηλαδή, δύο εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους. Αυτά που αναρτώνται σήμερα και αύριο αποτυπώνουν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου για 1,77 εκατομμύρια δικαιούχους. Για τους υπόλοιπους 223.000 τα σημειώματα θα αναρτηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Τα εκκαθαριστικά έχουν δυο σελίδες. Στην πρώτη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν δυο βασικούς πίνακες όπου γίνεται σύγκριση του παλαιού ποσού σύνταξης – μεικτού και καθαρού – με το νέο ποσό σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Στην ίδια σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, θετική ή αρνητική, και το τελικό καταβαλλόμενο ποσό που μπαίνει στον λογαριασμό τους.

Στη δεύτερη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για τον επανυπολογισμό και για όλες τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη και εξατομικευμένη για τον κάθε συνταξιούχο χωριστά. Εκεί ο κάθε συνταξιούχος θα δει πως έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής του και ποια στοιχεία ελήφθησαν υπόψη: χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές κ.ά. 

Το ethnos.gr ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό, αποκρυπτογραφώντας όλα τα σημεία – κλειδιά των νέων εκκαθαριστικών. 

Για να δείτε τα εκκαθαριστικά ακολουθείτε 4 απλά βήματα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ –www.efka.gov.gr

Βήμα 1: Στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του ΕΦΚΑ πηγαίνουμε στο τέλος και βρίσκουμε εκεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους

stigmiotypo1.png

Βήμα 2 : Επιλέγουμε εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος

stigmiotypo2.png

 Βήμα 3 : Μπαίνουμε στην υπηρεσία

stigmiotypo3.png

Βήμα 4: Εδώ συμπληρώνουμε ΑΜ, μετά Ιανουάριο και 2019, μετά τον κωδικό που βλέπουμε στο γκρι κουτί. Μετά πατάμε αναζήτηση και συμπληρώνουμε στο αναδυόμενο παράθυρο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για να βρούμε τον ΑΜ ΔΙΑΣ. Συμπληρώνουμε και αυτό και πατάμε Εκτύπωση.

stigmiotypo4.png

Στην πρώτη σελίδα των εκκαθαριστικών υπάρχουν δυο βασικοί πίνακες. 

stigmiotypo8.png

Στον πρώτο πίνακα γίνεται η σύγκριση των δυο ποσών σύνταξης, δηλαδή του παλαιού ποσού όπως δίνονταν μέχρι 31/12/2018 και του νέου ποσού, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. 

Στην αριστερή στήλη οι συνταξιούχοι βλέπουν την ανάλυση της παλαιάς σύνταξής τους. Στα παλαιά μεικτά ποσά αθροίζονται η βασική σύνταξη, τα οικογενειακά επιδόματα, η ειδική προσαύξηση, τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας και λοιπά ποσά. Στις κρατήσεις αθροίζονται όλες οι μνημονιακές περικοπές και η εισφορά υγείας. Στο τέλος προκύπτει το παλαιό προ φόρου ποσό. 

stigmiotypo5.png

Στη δεξιά στήλη, οι συνταξιούχοι βλέπουν την ανάλυση της νέας σύνταξής τους μετά τον επανυπολογισμό. Στα νέα μεικτά ποσά αθροίζονται η εθνική σύνταξη, η ανταποδοτική, τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας και λοιπά ποσά. 

Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον με 20ετία ασφάλισης. Τα 384 ευρώ μειώνονται για κάθε έτος που υπολείπεται της 20ετίας, ενώ μειώσεις ισχύουν και στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Όσοι έχουν αποχωρήσει με δύο πλήρεις κύριες συντάξεις θα δουν μία εθνική σύνταξη.

Η ανταποδοτική υπολογίστηκε με τις συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες αποχώρησε ο ασφαλισμένος σε τιμές 2016, τον χρόνο ασφάλισής του και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

Από τις κρατήσεις έχουν εξαφανιστεί οι μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ και παραμένουν μόνο η Εισφορά Αλληλεγγύης και η εισφορά υγείας. 

stigmiotypo6.png

Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο παλαιό προ φόρου ποσό και το νέο προ φόρου ποσό είναι η προσωπική διαφορά. Οικογενειακά επιδόματα και λοιπές παροχές έχουν συμπεριληφθεί στην προσωπική διαφορά.

Θετική προσωπική διαφορά σημαίνει πως το νέο ποσό προέκυψε μικρότερο από το παλαιό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωπική διαφορά διατηρείται ολόκληρη ως «μαξιλάρι», ώστε το καθαρό ποσό να μην έχει μείωση, ενώ τα μεικτά αλλάζουν και μειώνονται σημαντικά. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται από το 2023 στις συντάξεις με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Αρνητική προσωπική διαφορά σημαίνει αύξηση της σύνταξης, επειδή το νέο ποσό προέκυψε μεγαλύτερο από το παλαιό. Αυτή η αύξηση δίνεται σε πέντε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2023. 

stigmiotypo_6.png
stigmiotypo9.png

Οι νέες μεικτές αποδοχές είναι το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής και προσωπικής διαφοράς. Η θετική προσωπική διαφορά αθροίζεται ολόκληρη στο νέο ποσό. Από την αρνητική προσωπική διαφορά αφαιρούνται τα 4/5– δηλαδή επί της ουσίας αθροίζεται το 1/5 – για να προκύψει η αύξηση.Μετά την αφαίρεση του φόρου, της εισφοράς υπέρ υγείας και της ΕΑΣ προκύπτει το νέο καταβλητέο καθαρό ποσό.

stigmiotypo7.png

Στη δεύτερη σελίδα του εκκαθαριστικού θα δείτε τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό, δηλαδή τον χρόνο ασφάλισής σας, τις συντάξιμες αποδοχές κ.ά.

 

Manolis Xatziantoniou desk