Συνελήφθη στη Μύκονο ο αεροπειρατής της TWA, 34 χρόνια μετά!

Συνελήφθη στη Μύκονο ο αεροπειρατής της TWA, 34 χρόνια μετά!

 

Η αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα - Ρώμη του 1985 είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας δύτης του

Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος αντιστάθηκε στους τρομοκράτες - Ανάμεσα στους επιβάτες και ο  τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος

Θρίλερ με τη σύλληψη 65χρονου Λιβανέζου στη Μύκονο που για 34 χρόνια τον κυνηγούσαν οι διεθνείς διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκάφος της TWA, στο οποίο, μάλιστα επέβαινε και ο τραγουδίστης Ντέμης Ρούσσος και την δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρηττού.

Η σύλληψη του αλλοδαπού καταζητούμενου έγινε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου μετά απο εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για περίεργους επισκέπτες στο νησί των ανέμων. Ο συγκεκριμένος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν επιστρέψει στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το σύστημα «χτύπησε» και μόλις διαπιστώθηκε οτι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίζεται πως πρόκεται περί συνωνυμίας. Μέχρι στιγμής παραμένει στην εισαγγελία Σύρου όπου οι πληροφορίες λένε ότι εκεί θα γίνει και η δίκη για  την έκδοσή του.

000_Nic236218
000_APP1999103045481


Αιμα και σφαιρες στην πτηση 847 της TWA

Η σκοτεινή ιστορία του 65χρονου Λιβανέζου από την Βυρηττό αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη οι αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία. Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βυρηττό όπου άφησαν ελευθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μέτα απο ένα πέρασμα από την Αλγερία επιστρέψαν στο Λιβανο. Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττό όπου μετά από διαπραγματεύσεις άφεθησαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.

000_APP1999103045471
000_APP1999103045468
000_Nic236222-_1_


Μπλόκο και συλληψη στη Φρανκφουρτη

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδόσουν στις ΗΠΑ οπου εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα και οι αρχές τον ζητούν επίμονα για να δικαστεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Συνεργοί του στη Βυρηττό, απαγάγουν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζητούν την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοσή του στην Αμερική. Έκτοτε για τρεις δεκαετίες ο Λιβανέζος καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις αρχές των ΗΠΑ. Μεχρι που το πρωι της 19ης Σεπτεμβριου, οταν μετά από έρευνες των αστυνομικών του Α.Τ Μυκόνου και διαβατηριακό έλεγχο του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη. Επισημαίνεται οτι ο 65χρονος κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία, όμως οι διεθνείς διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε και όταν κατα τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου «χτύπησε» το σύστημα σε ένα από αυτά αποκαλύφθηκε.
protothema.gr
ADVERTORIALS