41 εκατ. λιγότερες αεροπορικές θέσεις παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι

41 εκατ. λιγότερες αεροπορικές θέσεις παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι

Μεγάλες καταγράφονται οι απώλειες λόγω της καθήλωσης των Boeing 737 Max ενώ εξίσου μεγάλες αναμένονται και οι οικονομικές επιπτώσεις στις αεροπορικές.

Περί τα 41 εκατ. λιγότερες αεροπορικές θέσεις υπάρχουν διαθέσιμες φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας της καθήλωσης του Boeing Max 737 μετά τα δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα σε Ινδονησία κι Αιθιοπία, τα οποία στοίχησαν την ζωή σε 346 άτομα (189 το πρώτο και 157 το δεύτερο).

Σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG η οποία συνέκρινε τις πτήσεις που είχαν ανακοινωθεί για φέτος το καλοκαίρι από τον Φεβρουάριο, όπου τα αεροσκάφη της Boeing δεν είχαν καθηλωθεί, και τις διαθέσιμες πτήσεις που υπάρχουν το καλοκαίρι του 2019, ο αριθμός των χαμένων θέσεων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, όπου η κίνηση θα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη. 

Αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες. «Για κάθε μεταφορέα φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση της προσφερόμενης χωρητικότητας, η οποία λογικά είχε υπολογιστεί στον αρχικό προγραμματισμό των μεταφορέων για το οικονομικό έτος», δήλωσε ο John Grant, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της OAG.

Μόνο στην περίπτωση της Αμερικής χάθηκαν περίπου 11 εκατομμύρια θέσεις, από τις Southwest Airlines, Air Canada, United και άλλες ενώ για όλους τους αερομεταφορείς  υπήρξε σημαντική μείωση της προσφερόμενης χωρητικότητας, γεγονός που ακόμα κι αν υπολογίστηκε αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

airlines capacity reduction Boeing 737

Σύμφωνα με την λίστα που συνέταξε η OAG, ο αερομεταφορέας που επλήγει περισσότερο είναι η China Southern η οποία έχει απωλέσει περί τις 3,8 εκατ. θέσεις ενώ οι αμερικανικές αερογραμμές, εκτός από τις προαναφερθείσες μεγάλες, έχουν χάσει σχεδόν 2 εκατομμύρια θέσεις. 

Το κόστος από την καθήλωση των B737 Max θα είναι σίγουρα διαφορετικό για κάθε εταιρεία, δεδομένου ότι ορισμένοι μεταφορείς είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από τα Boeing 737 Max ενώ κάποιο άλλοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν φθηνότερα εισιτήρια υπολογίζοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα, κάτι το οποίο στη συνέχεια αντιστράφηκε μαζί με το κόστος. 

Ο αντίκτυπος της χαμένης χωρητικότητας θα μπορούσε να ανέλθει σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια αν όλα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς από τον Νοέμβριο, επισημαίνει η OAG. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι το αναμενόμενο κέρδος για τη βιομηχανία αερομεταφορών το 2019 εκτιμάται να ανέλθει στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, η απώλεια ενός τέτοιου ποσού λόγω της καθήλωσης των Boeing θα ανατρέψει τις προσδοκίες της βιομηχανίας, ειδικά αν επηρεάζονται μερικοί από τους πιο κερδοφόρους μεταφορείς στον κόσμο.

ADVERTORIALS