Επιστολή της Ε.Γ.Ε. στον Πρωθυπουργό σχετικά με την υπαγωγή της ΓΓΙΦ στο Υπουργείο Εργασίας

Επιστολή της Ε.Γ.Ε. στον Πρωθυπουργό σχετικά με την υπαγωγή της ΓΓΙΦ στο Υπουργείο Εργασίας

Αθήνα 15-7-2019

Α. Π. 2196

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη                                                                  

                                                                                                                             

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλάβατε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα θέλαμε όμως εκ μέρους των μελών της Πανελλαδικής Γυναικείας Οργάνωσης της Ε.Γ.Ε. να σάς επισημάνουμε ότι οι υποχρεώσεις της χώρας που κληθήκατε να κυβερνήσετε, δεν είναι μόνον οικονομικοί δείκτες. Είναι και κοινωνικού χαρακτήρα,   είναι ηθικές και φυσικά οικονομικές. Το κόστος των Δομών που απαιτούνται για την εφαρμογή του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Υπουργείο Εσωτερικών. Για το λόγο αυτό τόσο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όσο και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας οφείλουν να βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου , όπου ανήκουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Το απαιτεί, αφενός ο πρόσφατα ψηφισθείς από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλες τις Παρατάξεις, Νόμος 4604/2019 περί «Προώθησης της ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων», ο οποίος προέκυψε από την υποχρέωση της κυρωθείσας, ομόφωνα από τη Βουλή, Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ( Ν. 4531/2018) και αφετέρου η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες (Οκτώβριος 2011),   την οποία έχουν υπογράψει όλοι οι Δήμοι της Χώρας.  

Η μεταφορά της Γ.Γ.Ι.Φ.   στο Υπουργείο Εργασίας εγκυμονεί τον κίνδυνο της μη εφαρμογής τους, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ λήγει τον Νοέμβριο του 2020 και ως εκ τούτου απαιτείται η υποχρεωτική συνέχιση από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ενώ η άμεση σύνδεσή τους με την Αυτοδιοίκηση, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως στόχο αφενός την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής τους και αφετέρου τη δυνατότητα ελέγχου εφαρμογής της Ισότητας σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι κυριότερες δράσεις είναι:

  • Συμβουλευτικά Κέντρα   Γυναικών, από την Γ.Γ.Ι.Φ. υπό τους Δήμους
  • Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργούν στους Δήμους
  • 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 όλες αυτές οι δράσεις, θα περάσουν στους Δήμους μέσω των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας και των Διευθύνσεων Ισότητας των Δήμων και θα ενταχθούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων. Αποκτώντας τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ν.4604/2019, που αποτελείται από 138 άρθρα, είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας όλων των γυναικείων Tμημάτων των κομμάτων, των Γυναικείων Oργανώσεων, των Oργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και έχει τη συναίνεση της Oλομέλειας της Βουλής.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την πολύ μικρή συμμετοχή των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκεί όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε με επιτυχία να ανταποκριθούμε ισάξια με τους άντρες στους πολλαπλούς ρόλους που επιλέξαμε, τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς, υπάρχουν παγκοσμίως Ελληνίδες που διαπρέπουν στην Αστροφυσική, στην Έρευνα, στην Τεχνολογία, στην Ιατρική, στην Οικονομία και στη Διοίκηση. Γιατί όχι και στην Κυβέρνηση;

Με τιμή,

Για το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.

Η Πρόεδρος                                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δέσποινα(Ντένα) Λογιάδου                                                                       Χριστίνα Βογιατζή

ADVERTORIALS