Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ

To πράσινο φως από την κυβέρνηση αναμένει η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι αντοχές απορρόφησης του αυξημένου κόστους λειτουργίας έχουν εξαντληθεί, ενώ καθίσταται αναγκαία η βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας για την άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ προς βελτίωση της ρευστότητά της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη την αύξηση των τιμολογίων έστω σε μονοψήφιο ποσοστό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ότι η Eπιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει άλλο χωρίς να μετακυλίσει ένα μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας της στην κατανάλωση». Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για λελογισμένη αύξηση τιμολογίων και δίκαιη κατανομή στους καταναλωτές και αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Ενέργειας εξετάζεται το σενάριο της καθιέρωσης τόσο ρήτρας CO2 όσο και ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, αλλά και η μείωση της έκπτωσης έγκαιρης πληρωμής για τους συνεπείς πελάτες της που υπολογίζονται περίπου σε 4 εκατομμύρια, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή έκπτωση 10% από 15% σήμερα. Το όφελος για τη ΔΕΗ σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου μείωσης της έκπτωσης έγκαιρης πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος μπορεί να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ αξιολογεί ως καταλληλότερο μέτρο για τη μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους λειτουργίας της στους καταναλωτές την καθιέρωση ρήτρας οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ). Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ρήτρα ΟΤΣ αντικατοπτρίζει πληρέστερα τα διάφορα κόστη της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του κόστους CO2, ενώ υπάρχει ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων. Ο κ. Παναγιωτάκης, πάντως, έκανε σαφές ότι το προτεινόμενο μέτρο δεν θα αφορά τη μετακύλιση του συνόλου του αυξημένου κόστους ΟΤΣ, αλλά ένα ποσοστό αυτής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τις αρχές του έτους και λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΟΤΣ κινείται πάνω από τα 75 ευρώ η μεγαβατώρα και για πολλές ώρες πάνω από τα 90 ευρώ λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ χθες για τρεις ώρες έφθασε στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι αποφάσεις για αυξήσεις των τιμολογίων, όπως άφησε να διαφανεί από τη χθεσινή συζήτηση ο κ. Παναγιωτάκης, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού εντός του Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση σε ξένους οίκους στο Λονδίνο για την έκδοση ομολόγου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση ομολόγου που λήγει τον Μάιο. Εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τα τιμολόγια, η ΔΕΗ δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, ενώ με νόημα υπογράμμισε ότι η επιχείρηση έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατές μειώσεις του λειτουργικού κόστους και σε άμεσο ορίζοντα δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, πέραν της μεσομακροπρόθεσμης εφαρμογής του επιχειρησιακού πλάνου της Mckinsey. Oπως είναι γνωστό, η αύξηση των εσόδων από τα τιμολόγια ρεύματος αποτελεί βασικό πυλώνα του επιχειρησιακού πλάνου της Mckinsey.

Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά τιμολόγια, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η ΔΕΗ θα καλέσει το αμέσως επόμενο διάστημα τη βιομηχανία για διαπραγματεύσεις και θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση βάσει μελέτης που καταρτίζει αυτή την περίοδο η επιχείρηση. Εκανε σαφές, πάντως, ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα συνοδευθεί και από κάποιο δωράκι», που όμως δεν το αποκάλυψε. Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί προέρχεται από την κατηγορία των «τελικών πελατών», δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότησή τους από τη ΔΕΗ είτε γιατί άλλαξαν πάροχο είτε γιατί άλλαξαν ΑΦΜ και άφησαν πίσω τους φέσια. Πρόκειται για έναν αριθμό 600.000 πελατών με χρέη περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης χθες τη μείωση κατά ένα ευρώ στον λογαριασμό ρεύματος για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει ή θα επιλέξουν στο εξής να λαμβάνουν μόνο ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους. Το κίνητρο της έκπτωσης του ενός ευρώ έρχεται να προστεθεί στο αντικίνητρο της επιβάρυνσης με ένα ευρώ για τους καταναλωτές που εξακολουθούν να λαμβάνουν έντυπο λογαριασμό. Από τα 7 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό 800.000, ενώ στόχος της ΔΕΗ είναι ο αριθμός να αυξηθεί στα 2 εκατ. έως το τέλος του έτους. 

kathimerini.gr

ADVERTORIALS