Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί τη μακεδονική μας ταυτότητα

Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί τη μακεδονική μας ταυτότητα

«Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση».

Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο Ζόραν Ζάεφ την ομιλία του στο σκοπιανό κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης ύστερα από πολύωρη διακοπή λόγω παραίτησης βουλευτή του κόμματός του το μεσημέρι.

«Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. αγαπητοί βουλευτές η συνταγματική τροποποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας» συνέχισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τί προηγήθηκε

Λίγο μετά την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης το μεσημέρι διεκόπη για το απόγευμα της Τετάρτης , πριν καλά - καλά ξεκινήσει, η διαδικασία της συζήτησης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την έγκριση των σχετικών τροπολογιών, καθώς όπως ανακοινώθηκε στο σώμα, ο βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από βουλευτής.

Πρόκειται για τον συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών. Η εξέλιξη αυτή ίσως πάει κάποιες ώρες πίσω την διαδικασία της ψηφοφορίας που αναμένεται μέχρι και την Παρασκευή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σκοπιανά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η παραίτηση του βουλευτή έγινε για να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από το κυβερνόν κόμμα διαρρέουν ότι εξακολουθούν να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι νέος συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος θα αναλάβει ο Γιοβαν Μιτσεδσκι, μέχρι σήμερα αναπληρωτής του Τουντεβ, ενώ την θέση του ως βουλευτής θα καταλάβει ο αιγυπτιακής καταγωγής Ρουμπιν Ζεμον.
Έξω από το Κοινοβούλιο και παρά το τσουχτερό κρύο δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Σε αυτούς πήγε ο επικεφαλής του VMRO Χριστιαν Μιτσκοσκι, ο οποίος έκανε και δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζαεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Μιτσκόσκι.

Πηγή: Euronews.com


 

ADVERTORIALS