Εφαρμογές Όζοντος για Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη

Εφαρμογές Όζοντος για Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη

Το όζον (Ozone) είναι ένα αέριο που βρίσκεται στη φύση (το στρώμα του όζοντος) αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί για εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Το όζον είναι μια τριατομική μορφή οξυγόνου, που σημαίνει ότι το μόριο του αποτελείται από 3 άτομα οξυγόνου, ένα εξαιρετικά δραστικό αέριο που δρα ως πολύ ισχυρό οξειδωτικό προσβολής, διάφορων οργανικών ενώσεων.

Η χρήση όζοντος είναι ένας φυσικός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της μικροβιολογικής ασφάλειας του εσωτερικού περιβάλλοντος και γενικά των επιφανειών. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεις το όζον , (πάνω από 1,0 ppm), μπορεί να γίνει επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, μετά την εισπνοή του. (π.χ. το επιτρεπτό επίπεδο έκθεσης για 8 ώρες εργασίας είναι 0,05 ppm,). Είναι σημαντικό να ‘’καταστραφεί’’ με ασφαλή τρόπο, από ένα ‘‘καταστροφικό παράγοντα’’  στο ίδιο σύστημα με την  γεννήτρια όζοντος, για την  επαναφορά του σε οξυγόνο, ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’ ,  με την αφαίρεση οποιοδήποτε πλεονάσματος ή υπολείμματος σε όζον , ώστε να μπορεί να γίνει άμεση επαναχρησιμοποίηση των χώρων.

Το όζον (O 3) έχει πολλές  εφαρμογές ‘’οζονοποίησης ’’ και αυξάνονται καθημερινά, παρέχοντας φυσική απολύμανση χωρίς υπολείμματα, σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών απειλών και παθογόνων παραγόντων. Όπως σε δεξαμενές πόσιμου νερού, πισίνες , υδρομασάζ, πλυντήρια ιματισμού (Laundry), -ξενοδοχείων, νοσοκομείων -πλυντήρια οχημάτων, συστημάτων κλιματισμού και επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί), θερμοκήπια, υδροπονίας και συντήρησης οπωροκηπευτικών, κλπ., αλλά και εφαρμογές για τον  έλεγχο παρασίτων , σε  χρήση κατά τη μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων. κλπ

Η χρήση όζοντος για τον καθαρισμό του ιματισμού (Laundry) περιλαμβάνει τη χρήση νερού ύδρευσης, άντλησης, βρόχινο, άλλα και ανακτημένου νερού .  Το όζον από μόνο του ενεργεί  ως φυσικό απολυμαντικό, έτσι και το οζονισμένο κρύο νερό (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης), εξουδετερώνει βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και ρυπογόνα μικροβια φορτία από τις περισσότερες επιφάνειες,-αντικαθιστώντας το ζεστό νερό- χωρίς να αφήνει κατάλοιπα.

Η κορυφαία τεχνολογία οζονισμένου κρύου νερό (με καταλυτική διεργασία υψηλής απόδοσης), για πλύσιμο , είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού αντιδρά πολύ γρήγορα, διασπώντας τους ρύπους στην επαφή  με  πολύ λιγότερα απορρυπαντικά ,αυξάνει την ‘’υφαντική ζωή’’, μειώνει το ενεργειακό κόστος, επιτρέποντας ταχύτερους ρυθμούς με μικρότερους χρόνους πλήρωσης, ξεβγάλματος αλλά και στεγνώματος, μειώνοντας συγχρόνως και την υπολειμματικότητα. Παρόλο που η εφαρμογή του όζοντος είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους απολύμανσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ακόμα και με την άμεση έγχυση του στο νερό πλύσης, κατά την διαδικασία εφαρμογής του, πάντα με πιστοποιημένα συστήματα.

Στη χώρα μας, με δεδομένη την γεωγραφική ανισοκατανομή των υδατικών πόρων, δεν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την επαναχρησιμοποίηση νερού. Η εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού, (επεξεργασία γκρίζου νερού και υγρών αποβλήτων), παρά τα πολλαπλά οφέλη στην περιβαλλοντική προστασία , μέχρι στιγμής –με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τα βιομηχανικά πλυντήρια ιματισμού (Laundry) που καταναλώνουν περίπου από 60(m³) – 110 (m³) κυβικά νερό την ημέρα , ή τα βιομηχανικά πλυντήρια καθαρισμού ταπήτων (Ταπητοκαθαριστήρια ) που καταναλώνουν  από 20(m³) – 60 (m³) κυβικά νερό την ημέρα, μιας και οι υποχρεώσεις για κατανάλωση νερού είναι μεγάλες. Η κάλυψη των αναγκών μπορεί να γίνει με την επαναχρησιμοποίηση του γκρίζου νερού που μπορεί να φτάσει το 40%- 60% , το δε υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό δικτύων, για άρδευση καλλιεργειών , περιβαλλοντική προστασία αστικού πράσινου,  πυρασφάλεια , κλπ. ακόμα και με ανταποδοτικά οφέλη.

Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων για την αντιμετώπιση του πρόβλημα της υπεράντλησης, στον τομέα επεξεργασίας γκρίζου νερού , δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης μιας εξελιγμένης εναλλακτικής διαχείρισης τηρώντας τις διαδικασίες ‘‘Ιχνηλασιμότητας’’ -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – για την αποδοτικότερη χρήση των εφαρμοσμένων εναλλακτικών λύσεων. Αν και η ποιότητα του γκρίζου νερού, μπορεί να είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτή των μεικτών λυμάτων, οι συγκεντρώσεις του χημικού φορτίου είναι σημαντικές λόγω της χρήσης απορρυπαντικών . Το μέγεθος του συστήματος οζονισμένου κρύου νερού (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης), πρέπει να βασίζεται στη συνολική παροχή νερού που χρησιμοποιείτε για κάθε χώρο ξεχωριστά.

Η Ανακύκλωση του ειδή οζονισμένου κρύου νερού (ανακτημένου νερού), μπορεί να γίνει ποιο οικονομικά με το με το ίδιο σύστημα της εναλλακτικής μεθόδου απολύμανσης, διότι οι συγκεντρώσεις του χημικού φορτίου, σε επίπεδα COD, θα είναι πολύ μικρότερες.

Η απολύμανση σε πλυντήρια ιματισμού παραδοσιακά  γίνετε με χλώριο  ή άλλα οξειδωτικά υλικά σε υψηλές θερμοκρασίες πετυχαίνοντας μαζί και την λεύκανση. Η εναλλακτική λύση του οζονισμένου κρύου νερού (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης), επιτρέπει στους χρήστες να επιτύχουν υψηλά πρότυπα ποιότητας χωρίς τη χρήση ζεστού νερού, εισάγοντας τη δημιουργία ενός ασφαλούς ισχυρού και εξαιρετικά αποτελεσματικού οξειδωτικού λεύκανσης. Η χρήση του οζονισμένου κρύου νερού (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης) προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο σύστημα CIP του εξοπλισμού, αλλά και ως λύση απολύμανσης των επιφανειών με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Η  Οζονοποίηση (με καταλυτική διεργασία υψηλής απόδοσης), εξουδετερώνει αποτελεσματικά, σίδηρο, μαγγάνιο και υδρόθειο,αυτό το τρομερό τρίο που προκαλεί προβλήματα , οσμής και χρώματος στο νερό που επηρεάζουν αρνητικά τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες.

Δεν απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις των σημερινών πλυντηρίων, για την ενσωμάτωση του συστήματος οζονισμένου κρύου νερού (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης) ,ακόμα και με την ανακύκλωση του ειδή οζονισμένου κρύου νερού (ανακτημένου νερού).

Οικονομικά οφέλη

  • Το όζον αντικαθιστά πολλά χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα (Εξοικονόμηση χημικών περίπου 21%).
  • Ο μικρότερος χρόνος πλυσίματος – ξεβγάλματος του πλυντηρίου εξοικονομεί νερό. (Εξοικονόμηση νερού από την μείωση κατανάλωσης είναι περίπου 30%)
  • Λιγότερο πλύσιμο –ξέβγαλμα αλλά και στέγνωμα, μειώνουν την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού μειώνοντας ενεργειακό κόστος. (Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής ενεργείας και  φυσικού αερίου -Εύρος εξοικονόμησης ενέργειας από 85-90%)
  • Η μικρότερη χρήση χημικών μειώνει τους απαραίτητους χρόνους πλυσίματος – ξεβγάλματος αλλά και στεγνώματος, μυώντας έτσι και την απαιτούμενη εργασία (Εξοικονόμηση εργασίας κατά 39%).
  • Η συντόμευση στους χρονους πλύσης αυξάνεται η διάρκεια ζωής στον ιματισμό κλπ
  • Η βελτιωμένη ποιότητα πλύσης δίνει πιο λευκά, φωτεινότερα και μαλακά λινά. Κλπ
  • Η ανακύκλωση του ειδή οζονισμένου κρύου νερού (ανακτημένου νερούδίνει περισσότερα οικονομικά οφέλη, λαμβάνοντας υπόψη και τις μετρήσεις στη ‘’άντληση’’.

Μικροβιολογικά οφέλη

  • Το όζον θα μειώσει όλα τα βακτηρίδια και τους ιούς που μπορεί να υπάρχουν σε όλα τα κλινοσκεπάσματα, υφάσματα ή ρούχα κλπ (βελτίωση της μικροβιολογικής ασφάλειας )
  • Το Methicillin-resistant Staphylococcus aureus  (MRSA) και το Clostridium difficile εξαλείφονται ταχέως με την εφαρμογή του όζοντος μέσα σε 3-6 λεπτά.
  • Η μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης των ασθενειών και των λοιμώξεων, έχει τεκμηριωθεί στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν στο πλύσιμο όζον, βελτιώνοντας την υγεία των ασθενών.

Περιβαλλοντικά οφέλη

  • Το λιγότερο χρησιμοποιούμενο νερό στο ξέβγαλμα μειώνει το συνολικό καθαρό νερό.
  • Η χρησιμοποίηση λιγότερων χημικών με τη  πλύση, σημαίνει  λιγότερα χημικά που εκχέονται με τα λύματα.
  • Με την χρησιμοποίηση όζοντος εντοπίζονται στο νερό εκκένωσης  χαμηλότερα επίπεδα COD .

Στη σημερινή εποχή του σκληρού ανταγωνισμού αποκτάται εξαιρετικό ενδιαφέρον, για όποιον θέλει να διαφοροποιηθεί σε προϊόντα – υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με πιστοποιημένο εξοπλισμό για την υγεία –ασφάλεια σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες τις ΕΟΚ., αλλά συγχρόνως και με σεβασμό στο περιβάλλον, θα πρέπει στην αξιολόγηση κόστους να λαμβάνει ως κριτήριο το συνολικό όφελος από τις εφαρμογές και όχι το αρχικό κεφάλαιο απόκτησης του εξοπλισμού.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  http://www.greenandcleanhotels.gr/εφαρμογές-όζοντο…α-οικονομικά-μικ/

ADVERTORIALS