Ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Για τις σοβαρότατες παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης της δικλοφαινάκης προειδοποιεί νέα έρευνα
Το Diclofenac (δικλοφαινάκη), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, γι' αυτό η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι για μακρύ χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το συμπέρασμα-προειδοποίηση κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε το εν λόγω φάρμακο με την παρακεταμόλη και με άλλα παραδοσιακά αναλγητικά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το diclofenac δεν πρέπει να διατίθεται χωρίς συνταγογράφηση και στη συσκευασία του πρέπει πλέον να αναγράφεται προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.

Η δικλοφαινάκη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών σε πολλές χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και είναι μη συνταγογραφούμενο).

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον δρα Μόρτεν Σμιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal" (BMJ), μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα, συγκρίνοντας όσους είχαν πάρει «ντικλοφενάκ» (μέση ηλικία 46 ετών) με όσους είχαν πάρει παρακεταμόλη, άλλα ΜΣΑΦ (ιμπουπροφέν, ναπροξέν) ή κανένα ΜΣΑΦ.

Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ όσων είχαν πάρει diclofenac επί ένα μήνα. Τα προβλήματα περιλάμβαναν εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ισχύει ακόμη και για χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.

«Η θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής με ΜΣΑΦ μπορεί να έχει αξία για μερικούς ασθενείς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους, παρά τις πιθανές παρενέργειες. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τους καρδιαγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους, υπάρχει μικρή δικαιολογία για να ξεκινά μια θεραπεία με diclofenac, προτού δοκιμασθούν άλλα παραδοσιακά ΜΣΑΦ», συμπέραναν οι ερευνητές.

Πάντως, παρόλο που ο σχετικός κίνδυνος -σε σχέση με άλλα φάρμακα- είναι αυξημένος, επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος του diclofenac παραμένει χαμηλός για τους ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTORIALS