Μάχη με την Legionella ή λεγεωνέλλωση και σε φυσικό περιβάλλον

Μάχη με την Legionella ή λεγεωνέλλωση και σε φυσικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τους ειδικούς του   Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella

Η νόσος των Λεγεωναρίων προκαλείται από αερόβια βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια Legionella pneumophila. Η νόσος προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Πιθανές πηγές μόλυνσης, όπως αναφέρεται και από το  (ΚΕΕΛΠΝΟ), είναι τα υδάτινα συστήματα με δίκτυα παροχής κρύου – ζεστού νερού χρήσης, (ντούς), πύργους ψύξης, συστήματα Spa, ιαματικά λουτρά, θερμές ιαματικές πηγές, παγομηχανές, υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης, air condition, σιντριβάνια, κολυμβητικές δεξαμενές κλπ. Το βακτήριο Legionella αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 20°C εώς 45°C. Εκτός από τη θερμοκρασία άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη της  είναι οι επικαθίσεις από άλατα, λάσπη και σκουριά.

Legionella spp. Εκτίμηση κινδύνων σε χώρους ψυχαγωγίας και κήπου ξενοδοχείων.

Η Ελλάδα, χώρα με κλίμα μεσογειακό , διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγιονέλλα ,λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται. Εκτός από τις πιο προφανείς τοποθεσίες (πύργοι ψύξης και συστήματα ζεστού νερού), οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να συσχετιστούν με χώρους ψυχαγωγίας, νερού και κήπου ξενοδοχείων.

Ένα επιχείρημα από Έλληνες Επιστήμονες , με μεγάλο ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανόηση του αποικισμού των βακτηρίδιων Legionella,  αλλά και για τον υπολογισμό για την εκτίμηση του κινδύνου της ανθρώπινης υγείας στις περιοχές που έγινε .

http://www.greenandcleanhotels.gr/wp-content/uploads/2018/07/Legionella-spp-300x273.jpg 300w" sizes="(max-width: 550px) 100vw, 550px" style="box-sizing: border-box; border: 0px none; vertical-align: middle; margin: 6px 0px 1em 1em; padding: 0px; float: right; max-width: 100%; height: auto;">Το άρθρο αναφέρετε για τα βακτηρίδια Legionella που ζουν σε γλυκά νερά, όχι μόνο στις προαναφερόμενες πηγές μόλυνσης, αλλά και σε δίκτυα παροχής νερού για πότισμα (ψεκασμό) ομίχλης, αυτόματο πότισμα  (γκαζόν ) στους  κήπους των  ξενοδοχείων , εκεί οπου ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόσθετο κίνδυνο, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο γκρίζο νερό* ή νερό λυμάτων.* Τα είδη Legionella μπορούν να αναπαραχθούν στους 25-43 ° C και να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες έως 55-60 ° C, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν ακόμα και σε συστήματα ζεστού νερού.

Η Δημοσίευση του Άρθρου Legionella spp. Risk Assessment in Recreational and Garden Areas of Hotels, έγινε στις 26 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται  από άνθρωπο σε άνθρωπο

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae .

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα παραπάνω τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella  pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).
Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:
– ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή
– η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε  5-30% των κρουσμάτων περίπου.

 Βασικά μιας και είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού προληπτικά δεν παραβλέπουμε:

  • Δεξαμενές αποθήκευσης νερού ( Εκτεθειμένες στον ήλιο –Δεξαμενές πυρόσβεσης )
  • Δίκτυο παροχής νερού για πότισμα ομίχλης αυτόματο πότισμα  (γκαζόν ) των Δήμων
  • Δίκτυο παροχής νερού – (σωλήνες που μεταφέρουν νερό άρδευσης) – για πότισμα ομίχλης (αγροτικά )
  • Δίκτυο παροχής νερού για συστήματα ψεκασμού ομίχλης (υδρονέφωσης ) εξωτερικών- εσωτερικών χώρων

Υ.Γ.:  Για το ανακυκλωμένο γκρίζο νερό* ή νερό λυμάτων,*  βλέπε.. Εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού.

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

 Πηγή : http://www.greenandcleanhotels.gr/μάχη-με-την-legi…λλωση-και-σε-φυσ/

ADVERTORIALS