LOCUS UP

Η κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της δανειακής;

Η κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της δανειακής;

Του Νίκου Φιλιππίδη

Τον ελληνικό εκνευρισμό, που εξελίχτηκε σε άρνηση υλοποίησης συμφωνηθέντων, προκάλεσε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η άρνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει τα χαρτιά του για το χρέος

 Τα μηνύματα δεν είναι καλά. Από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχουν περάσει 161 μέρες και όχι η 4η δεν έχει προχωρήσει, αλλά ούτε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που είχε απομείνει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δεν έχει αποδεσμευτεί. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει με την φωτιά και κινδυνεύει – και μαζί της και εμείς – να καεί. Στην προσπάθειά της να κερδίσει μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων για την μεταμνημονιακή περίοδο, αποφάσισε να αλλάξει στάση και να παίξει το χαρτί της κωλυσιεργίας στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Η «μπλόφα» - γιατί περί μπλόφας πρόκειται – απειλεί την ύπαρξή της και μαζί την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Οι θεσμοί γνωρίζουν άριστα το ελληνικό «αντάρτικο», αλλά το ελληνικό θέμα έχει φύγει από τον Απρίλιο και μετά από τα χέρια τους. Οι όποιες συζητήσεις γίνονται πλέον αποκλειστικά στον άξονα Βερολίνο – Παρίσι. Τον ελληνικό εκνευρισμό, που εξελίχτηκε σε άρνηση υλοποίησης συμφωνηθέντων, προκάλεσε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η άρνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει τα χαρτιά του για το χρέος και τους μεταμνημονιακούς όρους εποπτείας, πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει μέχρι κεραίας όλες τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις.

Πληροφορίες που για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο ότι ήδη έχει διερευνηθεί από ελληνικής πλευράς η πιθανότητα παράτασης της δανειακής, ως μέσο πίεσης προς όλους και ήδη η απάντηση που δόθηκε είναι αρνητική. Η προειδοποίηση που έστειλε ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Δημ. Λιάκος την προηγούμενη εβδομάδα προς τους υπουργούς για επίσπευση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων ακολούθησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της απόρριψης του ελληνικού αιτήματος.

Το σκηνικό που έχει στηθεί παραπέμπει σε ένα ακόμα «chicken game», μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η κυβέρνηση διακινδυνεύει να βρεθεί στις 20 Αυγούστου, χωρίς γιορτές και επινίκια πετυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και η χώρα στον «αέρα»:

- χωρίς τα λεφτά της τελευταίας δόσης, που περιέχει ένα ποσό που αγγίζει τα 11,7 δισ., μέρος των οποίων (περίπου 8 δισ.) θα κατευθύνονταν για το περίφημο αποθεματικό,
- χωρίς την φτηνή ρευστότητα της ΕΚΤ και
- με τις αγορές να καραδοκούν για να οδηγήσουν σε επίπεδα χρεοκοπίας κάθε ελληνικό asset που διαπραγματεύεται είτε αυτό είναι κρατικό είτε εταιρικό ομόλογο.

Η κατάσταση θα λάβει δραματικές διαστάσεις όταν γίνει σαφές ότι χάνεται το κυβερνητικό ορόσημο για συμφωνία στις 21 Ιουνίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία ο χρόνος θα μετρά ανάποδα για την ελληνική πλευρά. Η πίεση κάθε μέρα θα αυξάνει, όσο περιορίζονται οι ημερομηνίες πριν από τις 20 Αυγούστου, που μπορεί να συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο για να εγκρίνει πιθανή συμφωνία. Την λύση που θα μπορούσε να υπάρξει αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο την περιγράφει το μέλος της τρόικας Φραντσέσκο Ντρούντι, σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική και δεν είναι άλλη από την προσφυγή στην προληπτική γραμμή στήριξης.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση απλά θα «σιγοψήνεται» με ευρωπαϊκές διαρροές όπως αυτή για τα έσοδα από τις επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη…

skai.gr

Προσθήκη σχολίου