'' Πως Να Αλλάξετε Τρόπο Σκέψης ''

'' Πως Να Αλλάξετε Τρόπο Σκέψης ''

Πως Να Αλλάξετε Τρόπο Σκέψης

 

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας έτσι ώστε να σκέφτεστε καλύτερα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για το πως να αλλάξετε τρόπο σκέψης είναι να επεκτείνετε τον τρόπο που χρησιμοποιείτε για να σκεφτείτε έως τώρα, να επεκτείνετε δηλαδή τα νοητικά μοντέλα σας.

Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας νοητικά μοντέλα, εκείνα που χρησιμοποιούμε ως εξήγηση για το πώς ή γιατί συνέβη κάτι. Καθώς μεγαλώνουμε και αποκτάμε εμπειρίες, τείνουμε να ευνοούμε τα νοητικά μοντέλα με τα οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν μια ορισμένη κοσμοθεωρία κυριαρχεί στη σκέψη μας, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέσω αυτής της κοσμοθεωρίας. Είναι ιδιαίτερα εύκολο να γλιστρήσουμε σε αυτή τη παγίδα κυρίως όταν είμαστε ιδιαίτερα ταλαντούχοι σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως για παράδειγμα ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος που κάνει σωστά την δουλεία του.

Η διαδικασία απόκτησης πνευματικών μοντέλων είναι κάπως σαν να βελτιώνουμε την όραση μας. Κάθε μάτι μπορεί να δει κάτι από μόνο του. Αλλά αν καλύψουμε το ένα, χάνουμε μέρος της εικόνας. Είναι αδύνατο να δούμε την πλήρη εικόνα όταν κοιτάζουμε μόνο με ένα μάτι. Παρομοίως, τα ψυχικά μοντέλα παρέχουν μια εσωτερική εικόνα του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Πρέπει να αναβαθμίζουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα αυτής της εικόνας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε διαβάζοντας βιβλία, είτε μελετώντας τα βασικά στοιχεία άσχετων πεδίων έως τώρα είτε μαθαίνοντας από ανθρώπους με άκρως διαφορετικές εμπειρίες ζωής.

Στο σχολείο, τείνουμε να χωρίζουμε τη γνώση σε διαφορετικά παιδεία όπως η βιολογία, η οικονομία, η ιστορία, η φυσική, και η φιλοσοφία. Στον πραγματικό κόσμο, οι πληροφορίες σπάνια χωρίζονται σε τακτοποιημένες κατηγορίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο να μαθαίνουμε νέα νοητικά μοντέλα, αλλά να εξετάζουμε πώς συνδέονται μεταξύ τους. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία αναδύονται συχνά στη διασταύρωση των ιδεών. Με αποκωδικοποίηση των δεσμών μεταξύ διαφόρων νοητικών μοντέλων, μπορείτε να εντοπίσετε λύσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν.

Μπάμπε Αγγελική

Lithos Digital

ADVERTORIALS