«Φαρ Ουέστ» η Αθήνα - Ανησυχία από τις πράξεις βίας

«Φαρ Ουέστ» η Αθήνα - Ανησυχία από τις πράξεις βίας

Σκηνικό... Φαρ Ουέστ θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η πρωτεύουσα με απανωτές έκνομες ενέργειες, είτε από άτομα του κοινού ποινικού δικαίου είτε από αντιεξουσιαστές. Η αστυνομία μοιάζει πολλές φορές ανήμπορη να αντιδράσει μπροστά στο εκτεταμένο κύμα παρανομίας που πολλές φορές λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια της.

Κι αν στην πρώτη περίπτωση δείχνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόλεμο της νύχτας, την σύγκρουση της μαφίας της νύχτας στην περίπτωση των αναρχικών ομάδων δείχνει προκλητική αδιαφορία. Είτε όταν αφήνει ομάδες αγνώστων να σπάνε τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, και μάλιστα όταν σε μικρή απόσταση είναι μονάδες των ΜΑΤ, είτε όταν μαθαίνουν από τα μέσα ενημέρωσης για την επίθεση με χειροβομβίδα στην Καισαριανή, μια επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

Η αυξημένη εγκληματική δράση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο μήνα ξεκινώντας από έκρηξη σε κατάστημα επίπλων στο Μαρούσι στις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι και στις εν ψυχρό δολοφονίες σε Περιστέρι και Κυψέλη πριν μερικές ημέρες. Και βεβαίως κομβικό σημείο είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι που κατά πολλούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Το σκηνικό αυτό όμως που σε καμιά περίπτωση δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα μας συμπλήρωσαν δυο ακόμα εκτελέσεις "μαφιόζικου τύπου" όπως λένε οι αρχές η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι στην οδό Θηβών και η δεύτερη στην Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν μπει στο μικροσκόπιο της αστυνομίας προσπαθώντας να συμπεράνουν πως μπορεί να συσχετίζονται η μια με την άλλη κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί

Ο τρόπος όμως με τον οποίο έγιναν όλες αυτές οι δολοφονίες είναι οι ανησυχεί τους αρμόδιους γιατί έγιναν εντελώς απροκάλυπτα σε κεντρικούς δρόμους και σε μπαρ γεμάτο με κόσμο κάτι που δείχνει ξεκάθαρα οργανωμένο και αδίστακτο έγκλημα.

Όλα αυτά σηματοδοτούν αλλαγή στις ισορροπίες της νύχτας όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ανησυχούν για ένα νέο τοπίο που διαμορφώνει η Ελληνική μαφία χωρίς δισταγμούς.

Κι από την άλλη καταγράφονται και μαφιόζικα χτυπήματα σε καταστήματα. Μόνο την νύχτα της Δευτέρας σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις σε Πετράλωνα. Γλυφάδα και Μοσχάτο όπου στόχος των δραστών ήταν δυο τράπεζες και ένα κατάστημα υφασμάτων.

Λίγες εβδομάδες πριν στην περιοχή του Αμαρουσίου είχε γίνει μια ακόμα έκρηξη σε κατάστημα αυτή την φορά αλυσίδας επίπλων όπου τότε την υπόθεση είχε αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός πως δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Και μόλις προχθές ένα ακόμη κατάστημα επίπλων στη Λ. Βουλιαγμένης ισοπεδώθηκε.
Οι αντιεξουσιαστές
Όμως, δεν φτάνει ο πόλεμος των νονών της νύχτας και οι παράπλευρες απώλειες, το κύμα βίας ενισχύεται από την... ακτιβιστική δράση των αντιεξουσιαστών με αφορμή τη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, του κατηγορούμενου για μεταφορά τρομοδεμάτων και την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Οι επιθέσεις κλιμακώνονται και γίνονται όλο και πιο προκλητικές, χωρίς ποτέ να υπάρχουν συλλήψεις. Ξεκίνησαν με την αναστάτωση στον Κορυδαλλό και συνεχίστηκε στους δρόμους. Οι καταστροφές προχθές στην οδό Ερμού, η κατάληψη στην Αυγή, η προσπάθεια να σταματήσουν εκδήλωση όπου θα μιλούσε ο Ν. Βούτσης αλλά και η πρόσφατη εισβολή σε εκδήλωση όπου μιλούσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος δείχνει ότι η ανοχή ενισχύει αυτά τα φαινόμενα. Μάλιστα, οι απειλές ότι θα συνεχίσουν να χτυπάνε κατά βούληση προκαλεί αμηχανία στην ήδη αμήχανη και άβουλη αστυνομία.

Τέλος, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το «ξύπνημα» των ταγμάτων εφόδου. Η επίθεση στη «Φαβέλα» και η δολοφονική επίθεση στην δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, δείχνει ότι κάτι τρέχει και στον ακροδεξιό χώρο.
in.gr

ADVERTORIALS