Eπιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα (10ετές 4,40%)...λόγω Novartis, αγορών - Λάθος η έκδοση του 7ετούς έφθασε 4,06%

Eπιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα (10ετές 4,40%)...λόγω Novartis, αγορών - Λάθος η έκδοση του 7ετούς έφθασε 4,06%

Ενώ το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης είναι πιο θετικό σήμερα με τους επενδυτές να επιστρέφουν σιγά-σιγά στους κρατικούς τίτλους μετά το ισχυρό sell-off του τελευταίου διαστήματος, η ελληνική αγορά ακολουθεί τη δική της αρνητική πορεία με την επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων να συνεχίζεται και τους επενδυτές του νέου 7ετούς ομολόγου να ζημιώνονται για μία ακόμη ημέρα.

Έτσι, ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης σε μέσο όρο με πολλές χώρες να ετοιμάζονται να εκδώσουν νέους τίτλους αυτή την εβδομάδα, όπως η Ιταλία σήμερα, φέρνοντας το σύνολο των εκδόσεων στα 20 δισ. ευρώ, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο έλεος πλέον των αγορών μετά από ένα ισχυρό ράλι το τελευταίο διάστημα.

Η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αυξάνεται σήμερα στο 4,0196% από 3,99% που έκλεισε χθες και με άνοδο της τάξης του 14,9% από την ημέρα της έκδοσης, γεγονός που κάθε άλλο παρά ανταμείβει τους επενδυτές που το επέλεξαν.

Επιδείνωση συνεχίζουν να σημειώνουν και τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 4,326% με αύξηση της τάξης του 0,85% από χθες, όταν μόλις πριν δύο εβδομάδες είχε αγγίξει το 3,6% και τα χαμηλά 12ετίας, που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 20%.

Αρνητική είναι η εικόνα και στο ελληνικό 5ετές ομόλογο με το yield να διαμορφώνεται στο 3,724%, με άνοδο 0,7% από χθες, όταν μόλις πριν τρεις εβδομάδες φλέρταρε με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,6%. Η άνοδος της απόδοσής του από τις 24 Ιανουαρίου ξεπερνά το 40%, σβήνοντας όλο το ράλι του προηγούμενου διαστήματος.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί η Ελλάδα να άντλησε 3 δισ. ευρώ σε μία επιτυχημένη έκδοση την περασμένη Πέμπτη και με μία πολύ υγιή απόδοση της τάξης του 3,5%, εν μέσω μίας έντονα ταραχώδους εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο η απόδοση αυτή έχει εκτιναχθεί στο 4% με τα οφέλη τελικά αυτής της έκδοσης να πηγαίνουν προς το παρόν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και όχι στους επενδυτές οι οποίοι μπορεί να μετανιώνουν για αυτήν τους την τοποθέτηση.

Όπως επισημαίνουν είναι το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που έχει τόσο άσχημη επίδοση αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη. Και αυτό αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο δρόμο της επόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές στην οποία και θέλει να προχωρήσει πριν το καλοκαίρι. Και με δεδομένο το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στις αγορές με την αύξηση της μεταβλητότητας, οι επενδυτές ομολόγων αναμένεται να γίνουν πολύ πιο προσεκτικοί και επιλεκτικοί το επόμενο διάστημα.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την υπόθεση της Novartis άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή του πολιτικού κινδύνου και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ένα περιβάλλον το οποίο αποθαρρύνει τους επενδυτές, κάτι το οποίο έχει φανεί και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ειδικά όταν συνδυάζεται με αλλαγή της επενδυτικής διάθεσης διεθνώς λόγω και του πρόσφατου ηχηρού sell-off.

Η υπερβολική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα παραμένει και το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή, έχει λίγο-πολύ αποτιμηθεί από την αγορά και δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κλίμα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κινηθεί με τα ίδια συντηρητικά βήματα που κινήθηκε και η S&P τον Ιανουάριο. 

capital.gr

ADVERTORIALS