Οι Βρυξέλλες ζητούν επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Οι Βρυξέλλες ζητούν επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Του Αργύρη Παπαστάθη

Τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αύξηση του αριθμού τους ζητούν οι Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου.

Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε αισθητή κατά το Euroworking Group της Πέμπτης καθώς το θέμα συνδέεται με τη διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε η επίσπευση της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 26 Φεβρουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Αν η κυβέρνηση κλείσει τα τελευταία τρία από τα 110 συνολικά προαπαιτούμενα στις 19 του μηνός αναμένεται η έγκριση του πρώτου τμήματος της δόσης -ύψους 5,7 δισ. ευρώ- και η εκταμίευσή του αμέσως μετά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι οι πλειστηριασμοί, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Έρχονται άλλα 82 προαπαιτούμενα

Εν τω μεταξύ, μηνύματα αισιοδοξίας μετέφερε στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε στη χώρα μας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόνισε ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα μπορεί να αποφασίσει την επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο πρόσθεσε ότι η προϋπόθεση είναι η ταχεία υλοποίηση των 82 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα προαπαιτούμενα που προκαλούν το μεγαλύτερο προβληματισμό στην επόμενη και τελευταία αξιολόγηση είναι τα εξής:

1. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Μαΐου για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά από 500 ευρώ και πάνω.

2. Η αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια η δρομολόγηση της πώλησης του 17%. Μέσα στο μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

3. Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

4. Ως τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019. Μοιραία οι φορολογούμενοι θα μάθουν με αυτό τον τρόπο τις νέες περικοπές.

5. Ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

6. Ανησυχία προκαλεί, τέλος, το ενδεχόμενο ψήφισης τον ερχόμενο Μάιο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

 newmoney.gr

ADVERTORIALS