Αυτά τα χωριά στην Κω πρέπει να τα επισκεφτείτε

Αυτά τα χωριά στην Κω πρέπει να τα επισκεφτείτε

Βολτάρουμε στα πιο γραφικά σοκάκια του νησιού. Βάζουμε στο επίκεντρο έξι από τα πιο φημισμένα και όμορφα χωριά της Κω και σας τα συστήνουμε εκ των έσω. Κατά κοινή ομολογία, οι περιηγήσεις στα πανέμορφα ορεινά χωριά του νησιού σε συνδυασμό με την πανέμορφη και καταπράσινη βλάστηση του όρους Δικαίου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ζωής κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο νησί του Ιπποκράτη.

Ζια

zia_3_shutterstock_387499327_edited

Το καταπράσινο χωριουδάκι Ζια είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Δίκαιο, σε απόσταση 16 περίπου χλμ. από το κέντρο της πόλης της Κω. Η Ζια είναι γνωστή για τις πηγές της, από τις οποίες τρέχει δροσερό νερό από το βουνό, τα παραδοσιακά σπίτια και τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Εδώ, σίγουρα θα δοκιμάσετε την πιο γευστική κανελάδα σε ολόκληρο το νησί. Ωστόσο, αυτό που την καθιστά ξεχωριστή σε σχέση με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά της Κω, είναι το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει, το οποίο αποτελεί μία από τις εικόνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Το Φυσικό Πάρκο της Ζιας ενδείκνυται για περπάτημα, παρατήρηση των φυτών και των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και χαλάρωση μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. Λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως και 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, διαθέτει snack bar με εκπληκτική θέα, αιώρες για ξεκούραση και κιάλια για να δείτε από πιο κοντά το νησί. Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο χωριό με ένα γεύμα στο Ωρομέδων, το οποίο είναι ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια όχι μόνο της Ζιας, αλλά ολόκληρου του νησιού.

Πυλί

pyli_shutterstock_380150350_edited

Χτισμένο σχεδόν στο μέσο του νησιού, μέσα σε έναν καταπράσινο κάμπο με ελαιόδεντρα, το Πυλί απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Κω και 4 χλμ. από το Μαρμάρι. Μια βόλτα στο Πέλη, όπως ήταν το όνομά του κατά την αρχαιότητα, θα σας γυρίσει πίσω στο χρόνο και θα σας μαγέψει με την ανόθευτη ακόμη από το μαζικό τουρισμό ομορφιά του τόπου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαθείτε στα σοκάκια με τα πετρόκτιστα σπίτια που βρίσκονται γύρω από τη γραφική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και τις μικρές, οικογενειακές ταβέρνες.

Την προσοχή σας αξίζει το Πυλιώτικο Σπίτι, ένα παλιό οίκημα οι χώροι του οποίου έχουν διαμορφωθεί ώστε να αναπαριστούν πιστά τη σάλα, την κουζίνα και το υπνοδωμάτιο των παραδοσιακών σπιτιών. Πολύ κοντά του θα συναντήσετε μια πηγή με γάργαρα νερά που τρέχουν από 6 μεγάλες βρύσες, ενώ ακριβώς δίπλα της θα παρατηρήσετε αρχαίους θόλους. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε, επίσης, το εκκλησάκι του Σταυρού και, ακριβώς δίπλα του, το Χαρμύλειον, ένα ταφικό σύνολο που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Η μικρή τεχνητή λίμνη γλυκού νερού του Πυλίου ή Νερομάνα εντοπίζεται 1,5 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού, έχει έκταση 2-3 στρέμματα και δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 μετά από εντολή των Ιταλών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Σήμερα, εδώ βρίσκουν καταφύγιο νεροχελώνες, χέλια και πάπιες, ενώ η χλωρίδα της περιλαμβάνει λεύκες, πικροδάφνες και αγριοκάλαμα γλυκού νερού. Σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό θα συναντήσετε τον μισοερειπωμένο οικισμό παλιό Πυλί με το βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει αγέρωχο στην κορυφή του λόφου από τον 11ο αιώνα. Αυτό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει είναι η θέα από το συγκεκριμένο σημείο, καθώς το βλέμμα σας θα ταξιδέψει πέρα από τη θάλασσα και το Μαρμάρι, μέχρι την Ψέριμο, την Κάλυμνο και τις ακτές της Μικράς Ασίας (κυρίως τη χερσόνησο της Αλικαρνασσού).

Διαβάστε περισσότερα στο greekguide.com

ADVERTORIALS