Νέο πλήγμα για τον τουρισμό! OXI από την Κομισιόν στη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος για τις βίζες express σε Τούρκους τουρίστες

Νέο πλήγμα για τον τουρισμό! OXI από την Κομισιόν στη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος για τις βίζες express σε Τούρκους τουρίστες

  «Πάγο»   έβαλε η Κομισιόν στη χώρα μας για τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων βραχείας διαμονής Σένγκεν σε Τούρκους τουρίστες για Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο.

Το εν λόγω πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 2012, έδινε τη δυνατότητα σε Τούρκους τουρίστες να θεωρούν τη βίζα τους για 48 ώρες κατά τους θερινούς μήνες απευθείας στα λιμάνια των συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, χωρίς να χρονοτριβούν στις προξενικές αρχές της χώρας τους.

Το γεγονός αυτό είχε το 2015 ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα κατά 18%. Συνεπώς η διακοπή του θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τα νησιά στα οποία εφαρμοζόταν.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων προς την ερώτηση του κ. Μηταράκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως για το αίτημα της κυβέρνησης περί υλοποίησης του προγράμματος και φέτος, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις εξαιτίας της έξαρσης των προσφυγικών ροών.

    .Το πρόγραμμα πάντως έχει σίγουρα καθυστερήσει, δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών όπως σημειώνει είχε αιτηθεί την επανέναρξή του από την 1η Μαΐου, αλλά στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κομισιόν του «έριξε πόρτα», εκφράζοντας τη δυσκολία να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα σε υπηρεσιακό επίπεδο και αναφέροντας ότι θα το εξετάσει περαιτέρω σε πολιτικό επίπεδο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του δια του αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Ξυδάκη, αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι πλέον πιο δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω της αλλαγής στον τρόπο έκδοσης θεωρήσεων στα εξωτερικά σύνορα κρατών - μελών του χώρου Σένγκεν, με την εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος (VIS) που απαιτεί τη λήψη βιομετρικών δεδομένων του κάθε αιτούντος χωριστά, καθιστώντας τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και προσθέτει ότι:

«Στην παρούσα πολυσύνθετη και βεβαρημένη συγκυρία, με την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, οι περισσότεροι από τους εταίρους μας θέτουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση του πιλοτικού προγράμματος, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων συνεχίζονται ακόμα και τώρα οι διαβουλεύσεις».

Σημειώνει, δε, ότι στις ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία η έκδοση θεωρήσεων διεκπεραιώνεται ως επί το πλείστον εντός 28 ωρών, ενώ σε περιόδους αιχμής εντός μίας εβδομάδας.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία εξάρει τα θετικά αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων βραχείας διαμονής Schengen προσπερνώντας πλήρως το «μπλόκο» της Κομισιόν για τη συνέχισή του και δίνοντας υποσχέσεις για επέκτασή του.

«Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος ήταν θετικά με αποτέλεσμα να εξετάζεται, πλην της συνέχισης, και η θεσμοθέτησή του για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και με τη συμμετοχή περισσότερων προορισμών που διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές. Το 2015 είχαμε 1.153.046 αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2014».

skai.gr

ADVERTORIALS