Γύρω στα 80 ευρώ θα κοστίζει η μετακίνηση με υδροπλάνο από Αθήνα προς Κω

Γύρω στα 80 ευρώ θα κοστίζει η μετακίνηση με υδροπλάνο από Αθήνα προς Κω

Ένα ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής όνειρο είναι στη φάση της τελικής υλοποίησής του, καθώς ακανθώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες φρέναραν την αναβάθμιση των μεταφορών στη χώρα μας, στερώντας της τη δυνατότητα να αξιοποιεί σύγχρονα και ευέλικτα μέσα για τη διασύνδεση των νησιών και των εκατοντάδων τουριστικών μας προορισμών. Ο λόγος για τα υδροπλάνα, που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τις τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές, αλλά και να «ενώσει» τη χώρα με τρόπους και γραμμές που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν.
Ο Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος της “Hellenic Seaplanes”, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε διαβλέπει τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, τη σύνδεσή τους με την κρουαζιέρα και την ώθηση στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

ΕΡ.: Η γεωγραφική ιδιομορφία του νησιού μας ευνοεί την ανάπτυξη των υδροπλάνων;
ΑΠ.:
 Δεν τίθεται θέμα γεωγραφικής μορφολογίας. Εφόσον μια χώρα είναι νησιωτική, όπως η Ελλάδα που διαθέτει πάνω από 3.000 νησιά και μια τεράστια ακτογραμμή, φυσικά και αποτελεί το κατάλληλο μέρος για την δραστηριοποίηση του υδροπλάνου, εκείνου του εναλλακτικού μέσου μεταφοράς για το οποίο συζητούν όλοι τα τελευταία δύο χρόνια.

ΕΡ.: Ποιό όφελος θα έχουν τα νησιά από τη δρομολόγηση υδροπλάνων;
ΑΠ.: 
Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων είναι χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικό όχι μόνο γιατί υπάρχει η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για γρήγορες μεταφορές, έτσι ώστε πετώντας από λιμάνι σε λιμάνι και αναπτύσσοντας συνεχώς νέους προορισμούς θα προσφέρουμε μια ασφαλή και γρήγορη λύση που θα δώσει τέλος στις πολύωρες, άβολες και αργές μετακινήσεις αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΕΡ.: Θα κοστίζουν ακριβά οι μετακινήσεις με υδροπλάνα;
ΑΠ.: 
Οι μετακινήσεις με υδροπλάνο δεν θα είναι ιδιαίτερα ακριβές εφόσον για ένα δρομολόγιο μισής ώρας (π.χ. Αθήνα – Σέριφο ή Κως – Νάξο ή Ρόδο – Σητεία ) υπολογίζεται στα €75 – €80. Θα πρέπει κάποιος να υπολογίσει ότι για ένα αντίστοιχο ταξίδι με συμβατικά μέσα θα πρέπει να υπολογίσει και τα έξοδα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο (π.χ. €35 προς αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλο ή €22 προς Αεροδρόμιο της Κω ή €20 προς αεροδρόμιο της Ρόδου) που με το υδροπλάνο δεν θα υπάρχουν. Οι τιμές φυσικά θα μπορούν και να μειωθούν εφόσον αναπτυχθούν περεταίρω οικονομίες κλίμακας.

ΕΡ.: Πόσο μεγάλη σημασία δίνει στον παράγοντα ασφάλεια η εταιρεία Hellenic Seaplanes;
ΑΠ.:
 Τα υδατοδρόμια όπως και όλα τα συμβατικά αεροδρόμια πρέπει να διασφαλίζουν πάνω από όλα την ασφάλεια των επιβατών που διακινούνται σε αυτά για αυτό και το πιο σημαντικό στοιχείο στην λειτουργία ενός υδατοδρομίου είναι πάνω από όλα η ασφάλεια. Γι αυτό και η επιλογή του κατάλληλου προσωπικού, και συνεργατών μας είναι πολύ σημαντική όπως και η προώθηση μιας εταιρικής κουλτούρας με βάση την ασφάλεια.

ΕΡ.: Σε τι φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο της Ζακύνθου;
ΑΠ.:
 Βρισκόμαστε στην τελική φάση για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης που αφορά στην κατασκευή υδατοδρομίου. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και εξετάζεται το εάν η ανάπτυξη και η κατασκευή του υδατοδρομίου στη Ζάκυνθο θα γίνει από ιδιώτες επενδυτές ή από Δημόσιο Φορέα, εν προκειμένω το Λιμενικό Ταμείο. Επίκειται δε η αλλαγή του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και γι’ αυτό το λόγο εκτιμάμε πως οι συνομιλίες και οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

ΕΡ.: Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός;
ΑΠ.:
 Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πτήσεων από τα νησιά του Ιονίου προς το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Ιτέα, την Αμφιλοχία, την λίμνη των Ιωαννίνων και τη λίμνη της Κοζάνης. Στόχος είναι η διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Ανατολική, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Μελλοντικά το Ιόνιο προβλέπεται να συνδεθεί με την Ιταλία αλλά και τις χώρες που βρέχονται από τις Δαλματικές Ακτές στις οποίες υπάρχουν ήδη υδατοδρόμια.

ΕΡ.: Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού δίνει μια τέτοια ώθηση;
ΑΠ.:
 Θα έλεγα το αντίθετο! Το υδροπλάνο είναι εκείνο που αναμένεται να συμβάλλει στην περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού και αυτό γιατί ο τουρίστας, αλλά και ο ντόπιος, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφτούν περισσότερους προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να δίνεται ώθηση σε διαφορετικά τουριστικά προϊόντα της χώρας.

ΕΡ.: Μπορούν να συνδυαστούν τα υδροπλάνα με τους κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων;
ΑΠ.: 
Αν υπάρχει κάποια υπηρεσία με την οποία είναι περισσότερο συνδεδεμένη η λειτουργία των υδροπλάνων, αυτή είναι η Κρουαζιέρα και αυτό γιατί η αγορά της κρουαζιέρας παρέχει μια δεσμευμένη αγορά. Η παρουσία των υδροπλάνων μέσα στο μικρό χρόνο παραμονής (συνήθως 6 ώρες) των κρουαζιερόπλοιων μπορεί να παρέχει μια τεράστια γκάμα συνδυασμένων εκδρομών που μπορεί να προσδώσει περισσότερο κύρος και ποιότητα στο τοπικό τουριστικό προϊόν με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΕΡ.: Και ποιό θα είναι το όφελος για το θαλάσσιο τουρισμό;
ΑΠ.:
 Σκέψεις σίγουρα υπάρχουν καθώς η προοπτική σύνδεσης τους με την γειτονική χώρα υπερδιπλασιάζει τα νούμερα και φυσικά όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε αυτό για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι επιβάτες να εισέρχονται από υδατοδρόμια που έχουν το δικαίωμα πύλης εισόδου και παρέχουν τελωνειακό έλεγχο. Στο επιχειρησιακό μας πλάνο, αμέσως μετά την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου υδατοδρομίων έχουμε θέσει ως στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με γειτονικές χώρες όπως: Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία κ.ά. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων από τα τουρκικά παράλια μας ζητά να τους παρέχουμε υπηρεσίες μεταφοράς των πελατών τους στα ελληνικά νησιά.

ΕΡ.: Μπορούν τα νησιά του Ιονίου να γίνουν Μαλδιβες;
ΑΠ.:
 Τα νησιά του Ιονίου μπορούν να αποτελέσουν ένα μέρος των Μαλδιβών, γιατί αριθμητικά δεν είναι τόσα πολλά, ενώ αθροιστικά με τα υπόλοιπα σημεία στα οποία μπορεί να λειτουργήσει υδατοδρόμιο μπορούν να δημιουργήσουν από κοινού ένα δίκτυο πολύ καλύτερο από εκείνο που υπάρχει στις Μαλδίβες. Μην ξεχνάτε πως το Ιόνιο έχει τις περισσότερες μέρες του χρόνου καλές καιρικές συνθήκες, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη επιχειρησιακή περίοδο, λιγότερα λειτουργικά προβλήματα και απουσία ακύρωσης πτήσεων. Επιπρόσθετα, μιλάμε για μια περιοχή με φυσικό κάλλος ικανή να μαγέψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς τουρίστες.

ADVERTORIALS