ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση ανάγκη για 24ωρη ιατρική κάλυψη στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, από τα οποία διέρχονται εκατομμύρια επιβάτες»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση ανάγκη για 24ωρη ιατρική κάλυψη στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, από τα οποία διέρχονται εκατομμύρια επιβάτες»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση ανάγκη για 24ωρη ιατρική κάλυψη στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, από τα οποία διέρχονται εκατομμύρια επιβάτες»

   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με τη λειτουργία των ιατρείων στα περιφερειακά ιατρεία του αεροδρομίου της Ρόδου και της Κω.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι τα ειδικά περιφερειακά ιατρεία των αεροδρομίων της Ρόδου και της Κω δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς δεν υπάρχει γιατρός σε κανένα από τα δύο. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου, για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά καλούν το ΕΚΑΒ, ενώ στο αεροδρόμιο της Κω καλούν γιατρό και ασθενοφόρο από την Αντιμάχεια.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας, τονίζει: «Είναι ανεπίτρεπτο να μην είναι στελεχωμένα τα ειδικά περιφερειακά ιατρεία στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, που δέχονται, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται 24ωρη ιατρική κάλυψη και στα δύο αεροδρόμια αφού η αδυναμία άμεσης παροχής ιατρικής βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά, οδηγεί σε δυσφήμιση της χώρας και του τουρισμού μας».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

«Άμεση κάλυψη με προσωπικό, σε 24ωρη βάση, των ιατρείων στα αεροδρόμια Ρόδου και Κω»

Κύριε Υπουργέ,

Τα αεροδρόμια Ρόδου και Κω δεν αποτελούν μόνο πύλες εισόδου στη χώρα αλλά είναι δύο περιφερειακά αεροδρόμια με τεράστια κίνηση που μεταφράζεται σε εκατομμύρια αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας η παροχή υπηρεσιών υγείας στα δύο αυτά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, με δεδομένο ότι χιλιάδες επιβάτες διέρχονται από τα δύο συγκεκριμένα αεροδρόμια σε καθημερινή βάση.

Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως και με την εικόνα της χώρας μας, ως τουριστικού προορισμού.

Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο απαιτείται η 24ωρη στελέχωση των ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο της Ρόδου δεν υπάρχει γιατρός, ενώ υπάρχει Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο. Για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο τα μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου. Να σημειωθεί ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν σταθμεύει στο αεροδρόμιο αλλά σε ένα χωριό της Ρόδου, τη Σορωνή, μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο της Κω δεν υπάρχει γιατρός ούτε λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο. Υπάρχει μόνο στο Κέντρο Υγείας της Αντιμάχειας, ένα χωριό κοντά στο αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά και του αεροδρομίου, όποτε χρειαστεί.

Με δεδομένο, όμως, ότι τη θερινή περίοδο υπάρχουν αφίξεις και αναχωρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται η αντίστοιχη στελέχωση των ιατρείων των αεροδρομίων ώστε να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη και φροντίδα όλο το 24ωρο, ειδικά τη θερινή περίοδο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η 24ωρη στελέχωση με προσωπικό των ιατρείων στα νοσοκομεία Ρόδου και Κω.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS