Ν. Μυλωνάς: Δράσεις στην Κω με αφορμή την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι

Ν. Μυλωνάς: Δράσεις στην Κω με αφορμή την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι

Στις 30 Νοεμβρίου γίνεται στο Παρίσι η Διάσκεψη για το Κλίμα και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για μια καινούργια διεθνή Συμφωνία. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που προβλέπεται να επηρεάσει πολλές πλευρές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναπτυγμένες οικονομίες καλούνται επίσης να προχωρήσουν σε μεταφορά τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες και να δώσουν το παράδειγμα και να δεσμευτούν για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα με χρονοδιάγραμμα και στόχους.  Η Κλιματική Αλλαγή έχει δημιουργήσει εμφανείς επιπτώσεις σε ανθρώπινες κοινότητες: κίνδυνος τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων με επιπτώσεις στην παραγωγή της τροφής, την βιοποικιλότητα, την υδατική επάρκεια, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις πλημμύρες και την ξηρασία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την εξάπλωση ασθενειών κλπ. Τα ζούμε και στο νησί μας με τα φαινόμενα ξηρασίας και παρατεταμένου καύσωνα, ακραίων βροχοπτώσεων και ανέμων και διαβρώσεων της θάλασσας .

---Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε; Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη. 

Τα ορυκτά ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της «Κλιματικής Αλλαγής».

---Είναι καθήκον μας να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, που θεωρεί «πολυτέλεια» στην εποχή της κρίσης τα περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα. Αναγκαστικά η Ελλάδα θα δεχθεί τους στόχους σε αριθμούς και ποσοστά που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο των ηγετών. Η εξειδίκευση των στόχων ανά Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, είναι το μισό της επιτυχίας. Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) έθεσε, διαβάζουμε, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με στόχο αυτό να επεκταθεί και σε περιφερειακό επίπεδο.

--- Το Παρίσι είναι βήμα ελπίδας. Η επιστήμη και οι πολίτες έχουν μιλήσει εδώ και χρόνια. Τώρα ήρθε η σειρά των πολιτικών! Σε όλο τον πλανήτη και σε πάρα πολλές πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις υποστήριξης ασκώντας πιέσεις για την λήψη αποφάσεων για άμεσες δράσεις. Στη Κω, όπως μαθαίνουμε από το διαδίκτυο, θα γίνουν τέτοιες αυθόρμητες εκδηλώσεις την Κυριακή 29 Νοεμβρίου:

α. το πρωί στις 10.00πμ από τον υγροβιότοπο στο Ψαλίδι και προς τον Α. Φωκά θα ξεκινήσει εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας και

β. το απόγευμα στις 5.30μμ, στην Πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση με το πανελλαδικό σύνθημα «να δράσουμε τώρα!». 

Ν Μυλωνάς

ADVERTORIALS