Γ. Κυρίτσης: Αυτές είναι οι 5 αλήθειες για το HOT SPOT που θέλουν να κάνουν στην Κω

Γ. Κυρίτσης: Αυτές είναι οι 5 αλήθειες για το HOT SPOT που θέλουν να κάνουν στην Κω

Ο Δήμαρχος Κω στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης με θέμα το μεταναστευτικό μίλησε για μια φαιά προπαγάνδα από μια πέμπτη φάλαγγα που λειτουργεί υπονομευτικά για το νησί και τον τουρισμό μας και θέλοντας να ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τη δημιουργία HOT SPOT στην Κω ανέφερε τις ''αλήθειες'',όπως δήλωσε με έμφαση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

1η Αλήθεια:

Κάποιοι μιλάνε για ένα hot spot συνολικής χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Λένε ψέματα. Στην Κω, τη θερινή περίοδο, έφταναν καθημερινά 1.000 πρόσφυγες .

Με μαθηματική ακρίβεια ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε μια νέα Μόρια, θα συγκεντρωθεί και θα εγκλωβιστεί στην Κω ένας ανεξέλεγκτος και μη διαχειρίσιμος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Και εγώ θα είμαι εδώ για να δούμε ποιος θα δικαιωθεί. Άλλοι να δούμε που θα πάνε να κρυφτούν.

Σας λένε επίσης ότι το hot spot θα είναι εκτός πόλης, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Λένε ψέματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι κρατούμενοι και δεν πρόκειται να είναι κλεισμένοι και περιορισμένοι σε αυτό το χώρο, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το νησί. Και να αναζητούν διέξοδο για να φύγουν. Και αντιλαμβάνεστε ότι η έξοδος είναι το λιμάνι και το πλοίο, και σας καλώ να αναλογιστείτε τι θα συμβεί με την βέβαιη υπερσυγκέντρωση ενός ανεξέλεγκτου αριθμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί.

Και για να τελειώνει το παραμύθι.

Πέρα από τους πρόσφυγες που απολαμβάνουν καθεστώτος προστασίας υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες , οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες.

Με όλους αυτούς, τη στιγμή που δεν έχουν αποφασιστεί άμεσες διαδικασίες επαναπροώθησης, τι θα γίνει;

Δεν θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας ;

2η Αλήθεια:

Κανείς δεν εγγυάται 24ωρη παραμονή και άμεση μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Κανείς.

Όσες διαβεβαιώσεις και αν ζήτησα δεν βρέθηκε ούτε ένας να αναλάβει αυτή τη δέσμευση.

Ούτε πρόκειται να γίνεται μέσω Κω η μετεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες. Γιατί πολύ απλά συμφωνία και πλαίσιο μετεγκατάστασης προσφύγων και αναλογικής τους κατανομής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει και μετά τα γεγονότα του Παρισιού βλέπουμε τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ε.Ε να αλλάζουν στάση.

Ξέρετε πόσοι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους τελευταίους 3 μήνες;

Μόνο 147.

Μέσα σε 3 μήνες.

Το αμφισβητεί κανείς;

Να τελειώνει λοιπόν και αυτός ο μύθος. Είναι δεδομένο ότι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες θα εγκλωβίζονται και θα παραμένουν στην Κω.

Το αποτέλεσμα θα είναι εντός μιας εβδομάδας το hot spot να έχει 10 ή και 15.000 οι οποίοι δεν θα μπορούν να φύγουν από το νησί.

3η Αλήθεια:

Η διαδικασία ταχείας ταυτοποίησης αλλά και άμεσης αναχώρησης έχει αποδειχθεί ανέφικτη στην πράξη, σε ότι αφορά στην Κω.

Δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και οι αναγκαίες υποδομές για την ταυτοποίηση αφού η Αστυνομική Διεύθυνση είναι υποστελεχωμένη και στην Κω δεν έχει ιδρυθεί το Τμήμα Συνοριοφυ -λάκων, που προβλέπεται από το σχετικό Π.Δ.

Παράλληλα χρειάζεται μόνιμα ένα πλοίο που θα παίρνει 1.000 με 1.500 σε καθημερινή βάση από την Κω.

Ποιος εγγυάται ότι θα τηρηθούν αυτά τα δύο προαπαιτούμενα, που δεν τηρήθηκαν ποτέ ;

4η Αλήθεια:

Μετά τα γεγονότα στο Παρίσι είναι εμφανής η τάση ορισμένων χωρών να μην διευκολύνουν την είσοδο προσφύγων στο έδαφος τους.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες, είτε παίρνουν περιοριστικά μέτρα είτε προετοιμάζουν το έδαφος για τα χειρότερα. Ποια είναι αυτά; Έλεγχος συνόρων. Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί.

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε συνοριακούς ελέγχους και κλείσιμο συνόρων, αντιλαμβάνεστε ότι ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων θα εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα μας.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο ποια είναι η δική μας προετοιμασία;

Αν μετατραπούμε σε ένα νησί-αποθήκη ψυχών, ο δρόμος αυτός δεν θα έχει επιστροφή.

5η Αλήθεια:

Κάποιοι έχουν αποφασίσει να αποτελέσει η Κως, μαζί με άλλα νησιά που βεβαίως δεν έχουν τη δική μας ισχυρή ταυτότητα τουριστικού προορισμού, κέντρα παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Και προσπαθούν να το επιβάλλουν με κάθε τρόπο, απαξιώνοντας την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και το ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο.

Θέλουν να θυσιάσουν την Κω, ως τουριστικό προορισμό.

Το ερώτημα είναι: θα τους αφήσουμε;

Έχουμε αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον του νησιού;

Από τη στιγμή που η Κως μετατραπεί σε κέντρο παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων μέσα από τη λειτουργία του hot spot, έχει καταθέσει η ίδια την ταυτότητα της ως τουριστικού προορισμού.

ADVERTORIALS