Ανακοίνωση του ΚΚΕ Κω για το μεναστατευτικό

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Κω για το μεναστατευτικό

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ

Μετά την πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο «CaptainIlias» όπου διαμένουν μετανάστες που περιμένουν την ταυτοποίησή τους και έγγραφα για να αποχωρήσουν από το νησί, επιβεβαιώνεται η θέση του Κόμματος για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά αυτή η κατάσταση.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αιτία για τα κύματα μεταναστών είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που διεξάγονται στην Μέση Ανατολή και Αφρική, οι συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Η σημερινή κατάσταση θα παραμένει ως έχει και οι λαοί θα ξεσπιτώνονται όσο οι πόλεμοι συνεχίζουν. Αναπόφευκτα η Ελλάδα ως χώρα εισόδου θα υποδέχεται τις καραβιές μεταναστών και καμία ενίσχυση της FRONTEX (όπως μερικοί επικαλούνται) δεν μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Κατανοούμε πλήρως και την αγωνία και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση σε συμπολίτες μας οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι υπαίτιοι δεν είναι οι μετανάστες για αυτά, αλλά η πολιτική που ασκείται γύρω από το μεταναστευτικό.

Μόνη πραγματική λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ:

Με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης να εξασφαλιστεί η προσωρινή διαμονή των προσφύγων και μεταναστών να είναι ασφαλής και ανθρώπινη, με ουσιαστική φροντίδα για την υγειονομική τους περίθαλψη, την διαμονή και διατροφή τους και την γρήγορη διεκπεραίωση της όποιας γραφειοκρατίας απαιτείται για την ταυτοποίηση τους. Ταυτόχρονα να στελεχωθούν άμεσα και επαρκώς οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, όπως και οι ίδιες ζητούν, για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων. Άμεσα να βρεθεί χώρος που να ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια

Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους ευθύνη του κράτους για την μετακίνησή τους.

 Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανυπακοή στους κανονισμούς του Δουβλίνο 2 και Σένγκεν, εξ’ αιτίας των οποίων οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα μας. Σύγκρουση που είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να την κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία αποδέχεται στο σύνολό της την πολιτική της Ε. Ε.

Χρειάζεται να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, να δυναμώσουν τα εργατικά λαϊκά κινήματα ως μοναδική προϋπόθεση για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων.

ΚΟΒ Κω

29/5/2015

ADVERTORIALS