Η Πρόταση του Δήμου Κω για την ένταξη 11 νέων έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020

Η Πρόταση του Δήμου Κω για την ένταξη 11 νέων έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020

Η  ΚΩΣ  ΑΛΛΑΖΕΙ  ΜΕ  ΕΡΓΑ

 Η Πρόταση του Δήμου Κω για  την ένταξη 11 νέων έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020

Έντεκα νέα έργα προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνει η πρόταση του Δήμου Κω.

Η Νέα Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Χατζηκαλύμνιος κατέθεσαν την συγκεκριμένη πρόταση, έχοντας ήδη έτοιμες τις μελέτες για τα 4 από τα 11 έργα.

Στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους κατάφεραν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με έργα που απευθύνονται στον πολίτη της Κω και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στο νησί.

Πρόκειται για τα εξής έργα (σε παρένθεση αναγράφεται ο προϋπολογισμός τους):

  1. Βελτίωση της ποιότητας πόσιμου νερού στη Δ.E. Ηρακλειδών μέσω εγκατάστασης μονάδων αντίστροφης όσμωσης και παρακολούθησης της ποιότητας του νερού (440.000 €)
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αντίστροφης όσμωσης σε δεξαμενή στη θέση Κουφόϊ της Δ.Κ. Κεφάλου (880.000 €)
  3. Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία συστήματος μείωσης διαρροών, παρακολούθησης ποιότητας πόσιμου νερού και βελτίωσης υδατικού ισοζυγίου στη Δ.Ε. Ηρακλειδών (1.400.000 €)
  4. Δημιουργία υποδομών χώρου ΣΕΓΚΕΝ στη νέα προβλήτα στην περιοχή όπισθεν ΔΕΗ Λιμένα Μανδρακίου Κω (600.000 €)
  5. Ανάπτυξη δικτύου δημοτικών ιατρείων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών), προϋπολογισμού 400.000 €
  6. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου Αντιμάχειας (305.000 €)
  7. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου όπου στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω καθώς και η ΔΕΥΑΚ (250.000 €)
  8. Κατασκευή παιδικού σταθμού στη Δ.Κ. Κεφάλου (1.100.000 €)
  9. Κατασκευή παιδικού σταθμού στη Δ.Κ. Καρδάμαινας (800.000 €)
  10. Κατασκευή Λυκείου Ζηπαρίου (1.400.000 €)
  11. Κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου Πυλίου (1.400.000 €)

Τα τρία πρώτα έργα αφορούν τη ΔΕΥΑΚ, το τέταρτο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω και το πέμπτο την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ.

Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των τεσσάρων από τα έντεκα συνολικά έργα καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Αυτά είναι τα τρία έργα της ΔΕΥΑΚ καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Γυμνασίου – Λυκείου Αντιμάχειας.

Επίσης προμελέτες υπάρχουν για το έργο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω και της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ με τις μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η σύνταξη της μελέτης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΚ και οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, ενώ για τα υπόλοιπα τέσσερα έργα οι αντίστοιχες μελέτες είναι υπό ανάθεση.

Η διαμόρφωση της πρότασης έγινε μετά από συνάντηση του Δημάρχου, των πέντε Αντιδημάρχων (που αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή), του προέδρου της ΔΕΥΑΚ και του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10-5-2015 το απόγευμα, καθώς το έγγραφο της ΠΕΔ παρελήφθη μεσημέρι Παρασκευής με προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 11-5-2015.

Η επεξεργασία της πρότασης έγινε από το Γραφείο του Αντιδημάρχου, αρμόδιου για τα χρηματοδοτούμενα έργα, κ. Μιχάλη Χατζηκαλύμνιου και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Χατζηκαλύμνιος, μετά την ενημέρωση για την πρόταση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε σχετικά: «το σύνολο του προϋπολογισμού των δράσεων για τα οποία γίνεται διαβούλευση σε αυτή τη φάση και αφορούν ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο με φορείς υλοποίησης την Περιφέρεια, τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ, τα Λιμενικά Ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς είναι 58,53 εκατ. €. Ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων προς ένταξη για χρηματοδότηση έργων ανέρχεται σε 8,97 εκατ. €.

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη ωρίμανση των προτεινόμενων έργων, αλλά και των υπολοίπων έργων – δράσεων που θα προκηρυχθούν σε επόμενο στάδιο.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ένταξης έργων – δράσεων και απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, που αποτελούν αυτή την περίοδο την μόνη πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση μεσαίου και μεγάλου μεγέθους έργων στους Δήμους».

ADVERTORIALS