Υπέρ των συνεργασιών τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Νίκος Μυλωνάς.(video-ρεπορτάζ)

Υπέρ των συνεργασιών τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Νίκος Μυλωνάς.(video-ρεπορτάζ)

Ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές μ’ ένα καλύτερο και αριθμητικά μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο απ’ ότι την προηγούμενη φορά επανέλαβε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Ελπίδας Νίκος Μυλωνάς δηλώνοντας ότι το θέμα των συνεργασιών δεν έχει κλείσει ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα συνεργαστούν ως παράταξη και ως πρόσωπα.

ΘΕΜΑ: εισήγηση στην συνέντευξη τύπου
Έχουμε φτάσει στις εκλογές και για μας το ερώτημα που τίθεται είναι: μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του νησιού μας ποια δημοτική πολιτική χρειαζόμαστε την επομένη κρίσιμη πενταετία; Ποια πρέπει να είναι εκείνη η δημοτική αρχή που οι στόχοι, οι αρχές λειτουργίας της και το πολιτικό προσωπικό που θα μας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα;
Α. Έχουμε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική που συνδυάζεται με την οικονομική καθίζηση και χρεοκοπία στην χώρα μας και συνεχίζεται σε τοπικό επίπεδο με τα σοβαρά ζητήματα συγκέντρωσης των κερδών και υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σε λίγους ισχυρούς μεγάλους ομίλους που ελέγχουν τουρισμό-εμπόριο. Ακολουθεί η προφανής αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να οργανώσει, να αντισταθεί, να ιεραρχήσει, να κινητοποιήσει και να προωθήσει μέτρα ανάσχεσης μιας στάσιμης και καθοδικής πορείας.
Ο μέχρι τώρα πολιτικός λόγος των παρατάξεων αφήνει απ έξω τα μεγάλα δημοτικά διαχειριστικά ζητήματα όπως είναι αυτά της είσπραξης των νομίμων δημοτικών εσόδων, της μείωσης του κόστους και της αύξησης της παραγωγικότητας των δημοτικών υπηρεσιών. Η ομάδα του κ. Καΐσερλη προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση που μας παραδίδει μιλώντας για το χάος που παρέλαβε και τον Δήμο πρότυπο που δημιούργησε. Η ομάδα του κ. Κυρίτση μίλα για το χάος και το αλαλούμ που επικρατεί στην δημοτική μηχανή!!! Αυτή η αντιπαράθεση δεν βοηθά τον τόπο μας. ως παρατάξεις μπορούν και πρέπει να μιλήσουν με άξονα την τυπική αλήθεια και να διαφωνήσουν σε χειρισμούς και επιλογές που στηρίζονται σε ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές.
Β. Η εκτίμηση μας είναι ότι δημοτικές κινήσεις των κ.κ. Καΐσερλη, Κυρίτση, Παυλίδη έχουν ως δομικό τους συνεκτικό υλικό το πρόσωπο του επικεφαλής, κινούνται με άξονα τον παραγοντισμό και ιδεολογικά πρόσκεινται στον χώρο του κέντρου και της δεξιάς. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι δημοτική παράταξη συγκεκριμένου χαρακτήρα και με συγκεκριμένη αριστερή ιδεολογία με κύριο λάθος της την στενότητα χειρισμού των συνεργασιών. Απέχουν από κάθε διαχειριστική λογική αν αυτή δεν εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο της Λαϊκής Οικονομίας απολυτοποιώντας έτσι την κομματική κεντρικά πολιτική στρατηγική στην οποία εντάσσουν κάθε βήμα τοπικής αυτοδιοικητικής πρακτικής. Η Δίεση είναι μια νέα παράταξη και από τα λίγα που έχει πει, φαίνεται ότι έχει ως συνδετικό υλικό την (ηλικιακή) νεότητα. Απορρίπτει πρόσωπα και παρατάξεις αποδίδοντας τους τον πολιτικά αόριστο χαρακτήρα του ''παλαιού''. Μιλούν για αλληλοεπικάλυψη με θέσεις της Συμπαράταξης και μας καλούν να ενταθούμε στο σχήμα τους ως πρόσωπα και όχι ως διακριτή συνιστώσα και αυτό πρέπει να ερμηνευτεί. Η άρνηση τους να δουν με πολιτικούς όρους και πολιτικές διαδικασίες την σύγκλιση με την παράταξη μας αποδεικνύει ότι θέλουν να κινηθούν ελεύθερα χωρίς τα ''βαρίδια'' μιας οργανωμένης παράταξης μέσα στον εκλογικό τους σχηματισμό. Λόγω άλλης νοοτροπίας και εν τέλει άλλης ιδεολογίας εκτιμούν ότι μια οργανωμένη ομάδα θα τους δημιουργήσει προβλήματα έκφρασης και πολιτικής δράσης στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία. Με άλλα λόγια φοβούνται το μοντέλο των συνιστωσών προφανώς γιατί η Σ.Ε. θα είναι μια συμπαγης και γι αυτό επικίνδυνη συνιστώσα. Τους αρκεί το μοντέλο της ελεύθερης συσπείρωσης γύρω από πρόσωπα τα οποία έχοντας νοοτροπία του ικανού παράγοντα εξασφαλίζουν με κινήσεις τους την εκλογική ενότητα. Δεν κατανοούν την ανάγκη της συνεργασία ως ενότητας με αντιθέσεις και διαφορές και προκρίνουν την ενότητα προσώπων. Σεβαστό αλλά ...προβληματικό!
Γ. Η παράταξη μας βρίσκεται στον χώρο της κινηματικής αυτοδιοικητικής πολιτικής επηρεαζόμενη από την ιδεολογία του δημοκρατικού δρόμου για την αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό με συνεχή προσπάθεια τροποποίησης του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στην συντήρηση και την μεταρρύθμιση. Έχουμε προτείνει ως αναγκαία τοπική πολιτική για την επομένη 5-ετία την ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών, την φορολόγηση της χρήσης των τοπικών φυσικών πόρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα οργανωμένα συμφέροντα σε συνδυασμό με ένα νέο περιεχόμενο έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ για να επιδιώξουμε σοβαρές δημοτικές και δημόσιες επενδύσεις με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Τα μεγάλα, τα ωραία και πολλά αλλά ουδέτερα λόγια οδηγούν σε μια νέα δημοτική αρχή με μικροπολιτική διαχείριση των δημοτικών εσόδων και των χρημάτων του ΕΣΠΑ και την σιωπηλή προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών και της εκποίησης της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας.
Η Γραμματεία της Σ.Ε.

Δείτε το βίντεο-ρεπορτάζ του ΔΗΡΑΣ πατώντας εδώ

ADVERTORIALS